25 százalékos béremelést kaphatnak a szakdolgozók 2023-ban

2022. október 17. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

Januártól vagy júliustól jelentősebb, 25 százalékos béremelést kaphatnak a szakdolgozók, írja a Népszava arról az előterjesztésről, amelyről nemrég részletesen is beszámoltak, és amely szerint megszűnne például a szabad orvosválasztás lehetősége a kórházakban.

Az egészségügyi ellátás reformjának szánt előterjesztés szövege szerint 2023. január 1-jétől 130, 2024-ben pedig 142 milliárd forintot irányoznának elő a költségvetésből a szakdolgozói béremelésre. Célként az orvosi és szakdolgozói fizetés egészséges bérarányának kialakítását jelölték meg. Ez most 27 százalékos, és kategóriáktól függően ez emelkedne 30,73, illetve 46,7 százalékra.

A Népszava szerint a 25 százalékos béremelés átlagosan 120 ezer forint pluszbevételt jelenthet, de az összeg egyénenként eltérő lehet, és attól is függ, hogy milyen végzettséggel, gyakorlattal rendelkezik az adott szakember. A differenciálás alapján lehet, hogy valaki csak 25, míg más 200 ezer forintos emelést kaphat, ha a kormány is jóváhagyja a javaslatot. Lesz azonban hozzávetőleg ezer olyan szakdolgozó, akinek az emelése a 400 ezer forintot is elérheti. Ők az egyetemi végzettségű szakdolgozók, non-doktorok, mentőtisztek.

A javaslat szerzői a pótlékrendszert is átalakítanák, több juttatást is megszüntetnének, és csak ott hagynák meg a munkáltatók döntésén alapuló bérkiegészítéseket, ahol az intézményeknek erre van saját forrásuk.

A Népszava felveti, hogy az infláció az emelés nagy részét egyébként el is viheti, mire bevezetik.

Az új javaslatról részletesen ebben a cikkünkben számoltunk be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!