550 forintos „áramdíjfelárat” kérnek egy kübekházi önkormányzati vendéglátóhelyen

2022. október 17. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva

Minden vendéggel, aki á la carte fogyaszt a kübekházi Kübecker Manufakturban, 550 forintos „áramdíjfelárat” fizettetnek meg ezentúl annak érdekében, hogy továbbra is nyitva tudjanak maradni – írja a Szegeder.hu.

A Kübekházi Hírszolgálat Facebook-oldalán osztották meg a részleteket, illetve Molnár Róbert polgármester tájékoztatását. A polgármester azt írja, az önkormányzat áramköltsége 312 százalékkal nőtt meg, és az önkormányzati fenntartású Kübecker Manufaktur első emelt díjas villanyszámlája is megérkezett, ami a szokásos 150 ezer forint helyett 480 ezer lett.

Mivel ezt az összeget az önkormányzati vállalkozás sem kigazdálkodni, sem az árakban érvényesíteni nem tudja, ezért október 21-től tesznek egy kísérletet:

az à la Carte vendégek esetében személyenként bruttó 550 Ft „áramdíj-felárat” számolnak fel.

„Ha ez a vendégek egyetértésével találkozik, akkor van némi esély a közkedvelt vendéglátóegység megmaradására, ha nem, akkor egy hónapon belül bezárnak, mert veszteséges üzemeltetés árán nem kívánja fenntartani azt az önkormányzat” – írják.

„Sajnos a kormány a rossz és felelőtlen gazdaságpolitikája árát a vállalkozókkal, az önkormányzatokkal és a lakossággal fizetteti meg. Végiggondolatlan döntések sorozata következtében sorra fognak bezárni vendéglátóhelyek, üzletek, intézmények, mert a nagyfogyasztókra mért embertelen sarcot szinte senki nem tudja megfizetni. Hogy mire jó ez, és miként lesz a Pakson 12 Ft-ért megtermelt áramból kilowattonként több száz forint mire eljut a nagyfogyasztokhoz? – azt nem tudom, de az ország csődbe jut, százezrek válnak munkanélkülivé, sőt rengetegen éhezni fognak. A személyes és önmagukat korlátozó példamutatást, a társadalommal való szolidaritást, az empátiát ugyanakkor hiába keresem, nyomokban sem látom a kormány emberein” – fogalmazott a polgármester.

A Telex megkérdezte a település polgármesterét, hogyan zajlik majd ez a gyakorlatban. Molnár Róbert azt mondta, hogy az étteremben egyszerűsített számlát kap a vendég, nem pedig tételeset,

így a végösszeghez egész egyszerűen hozzácsapják a bruttó 550 forintot is, a többi tételhez hasonlóan 27% áfával számolva.

A Kübecker Manufaktur a bejelentés után egy nappal azt írta ki: „Hálásan köszönjük megértésüket és támogatásukat a rezsiharcunkban! Rengeteg együttérző telefont, messenger üzenetet kaptunk és nagyon sok vendégünk volt tegnap is, akik kitartásra bátorítottak bennünket! Hálásan köszönjük!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!