Több mint 300 millió forinttal emelkedhetnek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár rezsiköltségei

2022. október 16. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Nehéz helyzetbe került, akár be is zárhat a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár és fiókkönyvtárai az egekbe szökő energiaárak miatt – írja a 24.hu a G7 cikke alapján.

A könyvtár rezsiköltségei a főigazgató Fodor Péter számításai alapján jövőre megháromszorozódnak, az eddig alig 140 millió forintról körülbelül 450 millió forintra emelkednek majd. A közüzemi díjak eddig durván öt százalékot tettek ki a könyvtár teljes évi költségvetéséből, ez jövőre akár tíz százalék fölé mehet.

A könyvtárnak ugyan vannak saját bevételei, de a működéshez szükséges forrásokat túlnyomórészt a főváros biztosítja. Fodor Péter a G7-nek azt nyilatkozta, remélik, hogy a főváros továbbra is biztosítani tudja a működéséhez szükséges feltételeket, a könyvtár ugyanis saját bevételi forrásaiból nem tudná fedezni a költségeit. „Lehet emelni a beiratkozási díjat, késedelmi díjat, ezeket tervezzük is, de egy közkönyvtár használata nem drágulhat egy bizonyos szint fölé” – mondta a főigazgató. A könyvtár „ott spórol, ahol csak tud” a főigazgató szerint, télre már meg is állapították a terek hőmérsékletét 20 fokban. Fodor Péter szerint 18 fokban nem lehet ülőmunkát végezni, ugyanakkor egy fok különbség akár százezres nagyságrendű különbséget okoz a kiadásokban. Annak, hogy mennyire oké egészségügyileg télen 18 fokban ülőmunkát végezni, ebben a korábbi cikkünkben mi is utánajártunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!