Zsigó Pál lett a Pesti Központi Kerületi Bíróság új elnöke

2022. október 15. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

Kinevezték a Pesti Központi Kerületi Bíróság élére dr. Zsigó Pált, aki a 2022. október
3-án tartott véleménynyilvánító szavazáson a bírák több mint kétharmadának támogatását megszerezte – közölte szombaton a Fővárosi Törvényszék.

A kinevezést dr. Tatár-Kis Péter, a Fővárosi Törvényszék elnöke végezte, miután személyesen meghallgatta a pályázókat. Az új kinevezés előzménye, hogy a tisztséget eddig betöltő Kádárné dr. Báló Ágnesnek a PPKB-n dolgozó bírók ezúttal sem szavaztak bizalmat. Hét évvel ezelőtt ez nem akadályozta meg a Fővárosi Törvényszék egykori elnökét, dr. Fazekas Sándort, hogy kinevezze Kádárnét, most viszont máshogy történt.

A bírósági vezetői állást pályázat útján kell betölteni, ha a vonatkozó jogszabály vagy a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény ettől eltérően nem rendelkezik. A pályázatot a Kúria elnökhelyettesi állására a Kúria elnöke, a többi vezetői állásra a kinevezésre jogosult írja ki, ami a PKKB esetében azt jelenti, hogy a Fővárosi Törvényszék elnöke mint kinevezésre jogosult kell közzé tegye a pályázati felhívást a Bírósági Közlönyben. Két jelölt volt, Kádárné dr. Báló Ágnes Judité és dr. Zsigó Pál, közülük Zsigó nyert a bírák véleménynyilvánító szavazásán a szavazatok 69 százalékával.

Ennek ellenére ekkor még nem volt eldöntött tény, hogy ő lesz a PPKB a következő vezetője, ez csak a Fővárosi Törvényszék elnökének friss döntésével vált biztossá.

Zsigó Pál a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett 2006-ban. Gyakornokként, bírósági fogalmazóként és – kisebb, a Fővárosi Törvényszék Polgári Kollégiumában, valamint az Országos Bírósági Hivatalban tett kitérőtől eltekintve – bírósági titkárként is a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tevékenykedett. Bírói pályafutását is itt kezdte meg 2014-ben.

Igazgatási feladatokat 2017. óta lát el, 2018 októberétől volt csoportvezető-helyettes bíró a PKKB P.III. Csoportjában. Dr. Zsigó Pál közszolgálati szabályozási és kodifikációs szakjogász, érdeklődésének középpontjában az iparjogvédelem áll. Számos alkalommal vett részt az Európai Szabadalmi Hivatal, valamint az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala által szervezett képzéseken és konferenciákon, s a témában publikációja is megjelent

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!