Leszavazták az eddigi elnöküket a bírók a Pesti Központi Kerületi Bíróságon

2022. október 5. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Hat évvel azután, hogy a Fővárosi Törvényszék egykori elnöke, dr. Fazekas Sándor az ott dolgozó bírák támogatása ellenére kinevezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság élére Kádárné dr. Báló Ágnest, az ott dolgozó bírók ezúttal sem támogatták az elnököt, és nem szavaztak neki bizalmat – értesült a Telex.

A Fővárosi Törvényszék megkeresésünkre ezzel kapcsolatban azt írta, hogy Kádárné dr. Báló Ágnes pesti központi kerületi bírósági bíró vezetői tisztsége a megbízatási időtartam leteltével, 2022. június 30-án megszűnt.

A bírósági vezetői állást pályázat útján kell betölteni, ha a vonatkozó jogszabály vagy a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény ettől eltérően nem rendelkezik. A pályázatot a Kúria elnökhelyettesi állására a Kúria elnöke, a többi vezetői állásra a kinevezésre jogosult írja ki, ami a PKKB esetében azt jelenti, hogy a Fővárosi Törvényszék elnöke mint kinevezésre jogosult kell közzé tegye a pályázati felhívást a Bírósági Közlönyben.

Az első pályázati felhívásra a megadott határidőig, azaz 2022. április 5-ig ketten nyújtottak be pályázatot a PKKB elnöki posztjára, csakhogy a véleménynyilvánító szavazás során egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok többségét, így a Fővárosi Törvényszék elnöke a pályázatot eredménytelennek nyilvánította.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elnöki álláshelyének betöltését célzó második felhívásra határidőn belül – 2022. szeptember 15-ig – két érvényes pályázat érkezett, írta a törvényszék sajtóosztálya: Kádárné dr. Báló Ágnes Judité és dr. Zsigó Pálé. A PKKB ezen elnöki pályázatával kapcsolatos véleménynyilvánító szavazásra 2022. október 3-án került sor. Ezen a szavazáson dr. Zsigó Pál a szavazatok több mint 60 százalékát szerezte meg.

Az új kerületi elnök személye még nem eldöntött tény, ugyanis a kinevezésre jogosultat (itt a törvényszék elnökét) a véleményező szerv, azaz a bírói kar javaslata nem köti, ugyanakkor a javaslattól eltérő döntését köteles írásban részletesen indokolni. A PKKB következő elnökének személyéről tehát a Fővárosi Törvényszék elnöke fog dönteni a véleménynyilvánító szavazás eredményének ismeretében, a pályázók személyes meghallgatását követően. A döntésről a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya közleményt ad majd ki, írták.

A véleménynyilvánító szavazatok alapján Kádárné helyére Dr. Zsigó Pál kerülhet, a PKKB csoportvezető-helyettes bírója. Úgy tudjuk, Zsigó beszédében kiemelte a transzparencia fontosságát, és hozzátette, hogy szerinte nem szükséges centralizálni a vezetést. Úgy tudjuk, Zsigó a szavazatok 69 százalékát kapta meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!