A rezsivédelmi alapba kerül a kaszinók játékadójának három százaléka

2022. október 15. – 15:46

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, ami szerint a játékkaszinók és online kaszinók játékadójának három százalékát a rezsivédelmi alapba irányítja a kormány, szúrta ki a Portfolio. Ezt a pénzt korábban a cégek kötelesek voltak a szerencsejátékosok védelmére, karitatív célokra fordítani.

Eredetileg a kaszinók játékadójáról a 35. § (4) törvény rendelkezett, vagyis:

„A játékkaszinók és online kaszinók játékadójának 3%-át játékosvédelmi vagy karitatív célra kell fordítani.”

A rendelkezés értelmében játékosvédelmi célnak minősül a játékosok által ingyenesen, 0-24 óra között hívható telefonos ügyfélszolgálat (zöld szám) fenntartása, a játékosoknak a szociális ellátórendszer keretében elérhető közösségi ellátásokról szóló figyelemfelhívó, illetve folyamatos tájékoztatás biztosítása. Ezek mellett

„a szerencsejátékkal kapcsolatos, esetleges káros mentális, pszichikai vagy szociális hatások megelőzése, kezelése”.

A törvény lényege az volt, hogy a játékadó három százalékát olyan célokra kell fordítania a szerencsejátékkal foglalkozó cégnek, amivel segíteni tudják a játékosokat a negatív hatások kivédésében. A pénteken hozott kormányrendelettel a játékosadónak ezt a részét a rezsivédelmi alapba irányítják, ez azt jelenti, hogy innentől a szerencsejátékosok védelmére nem lesz külön forrás.

A kormány májusban jelentette be, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot. „Innen fizetjük majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit” – mondta akkor Orbán Viktor miniszterelnök az elkülönített pénz céljáról.

„Kötelezzük a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be”

– jelentette be a miniszterelnök. Az intézkedések időben korlátozottak, két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!