Deák Dániel egykori osztályfőnöke: Szégyellem, hogy 6 év alatt nem sikerült megtanítani, hogy mindig igazat kell mondani

2022. október 15. – 12:47

Deák Dániel egykori osztályfőnöke: Szégyellem, hogy 6 év alatt nem sikerült megtanítani, hogy mindig igazat kell mondani
Tüntetők vonulnak a belvárosban a Belügyminisztérium felé a 2022. október 14-i tiltakozáson – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt levelet írt Farkas Zoltán, Deák Dániel volt osztályfőnöke a kormánypárti propagandistának, amiben számonkéri egykori tanítványát, amiért az „sikertelen baloldali tüntetésnek” nevezte diákok és a tanárok pénteki, több ezer fős demonstrációját – írja a Hvg. Az egykori osztályfőnök azt írja: szégyelli, amiért hat év alatt nem tudta Deák Dánielnek megtanítani: mindig hitelesnek kell lenni és mindig igazat kell mondani.

Több ezer fős, főleg középiskolai diákokból álló tüntetés zajlott pénteken Budapesten, amely az oktatás helyzetére és a tanárok alacsony fizetéseire, valamint magas leterheltségére hívta fel a figyelmet. Az esemény, amelyről mi is részletesen beszámoltunk, a Hősök terén kezdődött, ahonnan a résztvevők a Széchenyi István térre vonultak, ez utóbbi annyira megtelt, hogy a menet vége be se fért oda. A résztvevők létszámát a Mérce a direkt erre a célra fejlesztett MapChecking programmal 15 ezresre becsülte.

Deák Dániel a kormánypárti média jó hagyományait követve egy olyan képet posztolt az eseményről, amelyen a tüntetés kezdete előtt néhány százan vannak a Hősök tere közepén. Szerinte ez bizonyítja, hogy „sikertelen a mai baloldali tüntetés”, ami „azért lett sikertelen, mert a magyarok a tanárokat támogatják, nem pedig a tüntetéseket szervező és most is csak hasznot leső baloldalt” vagy noÁrt.

Ez a poszt jutott el Farkas Zoltán történelem és földrajz szakos tanárhoz, aki hat évig volt Deák osztályfőnöke. A pedagógus egy nyílt levélben reagált egykori tanítványa állításaira, amelyet a Hvg.hu-n lehet teljes egészében elolvasni. Ebben Farkas többek között azt írja a propagandistának:

„Lehet már elfelejtetted, de az első történelem órákon arról beszélgettünk, hogy mi is a történettudomány feladata. Ha egy mondatban kellene erre válaszolni (és mindig így tanítom azóta is), akkor az így hangzik: a történettudomány feladata a múlt hiteles bemutatása. Hogyan lehet ezt megtenni? Úgy, hogy igyekezni kell mindent körüljárni, tájékozódni, több forrásból keresni az igazság magvait. (…)

Szégyellem magam, mert ezek szerint hat év alatt nem tudtam annyit elérni, hogy egy diákom megtanulja: mindig és mindenkor hitelesnek kell lenni, igazat kell mondani! Akkor is, ha nem lesz belőle hasznom!”

Tiltakozók a Hősök terén 2022 október 14-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Tiltakozók a Hősök terén 2022 október 14-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Szombaton Deák Dániel Facebook-posztban válaszolt, amelyben kifejti: mindenki egyetért a tanárok bérköveteléseivel, és a kormány az EU pénzéből meg is akarja emelni a pedagógusok fizetéseit. Ezzel együtt szerinte

„annyira dühítő, hogy pont az a baloldal szervez tüntetéseket, amely a válságot okozó szankciókat a kezdetektől fogva a mai napig támogatja. Ha nincsenek a gazdasági helyzetünket súlyosan megnehezítő szankciók, a tanárok bérét már lehetett is volna növelni.”

A Megafon Központ és a kormánypártok facebookos propagandagépezetének működéséről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!