Szijjártó bekérette az ukrán ügyvivőt a munkácsi várról eltávolított turul miatt

2022. október 14. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

A külügyminiszter fölösleges provokációnak tartja, hogy a turulszobrot eltávolították Munkácson, ezért bekérette hivatalába az ukrán ügyvivőt – mondta el az InfoRádiónak. A kárpátaljai város tanácsa csütörtökön döntött arról, hogy leveszik a turulszobrot a munkácsi várról, helyére pedig Ukrajna szigonyos címere kerül.

Korábban Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mélységesen megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a döntést. A külügyminiszter péntek délután pedig azt mondta: nem kérdés, hogy Ukrajnában a háború előtt inkorrektül bántak a magyar nemzeti közösséggel, a kárpátaljai magyarokkal. Majd hozzátette, hogy a kérdést a magyar kormány a háború kitörése óta zárójelbe tette.

„Azt gondoljuk, hogy ennek megvitatására majd akkor kell sort keríteni, ha ismételten béke lesz Ukrajnában. Adja a Jóisten, hogy minél előbb ez bekövetkezzen”

– mondta a miniszter.

Szijjártó hozzátette, hogy igyekeznek a lehető legjobb kapcsolatot fenntartani a kárpátaljai vezetőkkel. Szerinte a mostani megyei kormányzó, Viktor Mikita nagyon sokat tett azért az elmúlt időszakban, hogy az ukránok és a magyarok békében éljenek egymás mellett. Ezért a kormányzóval való kapcsolattartást tartja a legfontosabbnak a miniszter, a Vikita segítségét kérik majd az ügyben.

Szijjártó elmondta, hogy az ukrán ügyvivőt azért kérették be, hogy tiltakozzanak ezzel a lépéssel kapcsolatban. A miniszter szerint annak, hogy ez kinek a provokációja, nincs jelentősége, nekik most az a feladatuk, hogy a kárpátaljai magyarok mellett kiálljanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!