Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe kerül kivizsgálásra a budai iskolában késelő diák

2022. október 12. – 15:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az ügyészség indítványának megfelelően a Budai Központi Kerületi Bíróság 1 hónapra letartóztatta azt a 18 éves diákot, aki hétfőn a szünetben egy késsel többször is nyakon szúrta osztálytársát az I. Kerületi Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban. Az ügyészség a bűnismétlés veszélyére hivatkozva kérte a fiatal felnőtt letartóztatásának elrendelését. A bíróság az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki a kényszerintézkedés végrehajtásának helyéül.

A Telexnek Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője elmondta, hogy a diák ügyvédje megfellebbezte a döntést, azonban ez nem halasztó hatályú. A másodfokú döntés rövid időn, akár napokon belül várható. A fiú ügyvédje egyébként az a Dr. Zamecsnik Tamás, aki Curtis testvérét is védi.

A késelő diák táskájának átkutatásakor egy ollót és kalapácsot is találtak a rendőrök, vagyis feltételezhető, hogy előre felkészült a támadásra. Ellene emberölési kísérlet miatt indítottak eljárást. A rendőrség közlése szerint a megtámadott diák súlyos sérüléseket szenvedett.

Rendőrautó áll a Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum bejárata előtt hétfőn. Fotó: Zách Dániel / Telex
Rendőrautó áll a Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum bejárata előtt hétfőn. Fotó: Zách Dániel / Telex

A bulvárlapok tudni vélik, hogy a támadó pszichés problémákkal küzd. A Telexnek hétfőn az iskola előtt néhány szülő azt mondta, hogy a fiú agresszív viselkedésű, másokat, korábban többször zaklatott. Ugyanakkor az iskola kedden lapunkkal azt közölte, hogy „a hétfőn történeteknek semmilyen előzménye nem volt. A tanulókkal jelenleg iskolapszichológusok foglalkoznak”.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint:

„A terheltnek pszichés problémái vannak, amely esetében fokozott társadalomra veszélyességet valószínűsít. Feltétlenül szükséges elmeállapotának vizsgálata, az a nyomozás érdekét szolgálja és személyes jelenlétet igényel. … A bíróság a kényszerintézkedés alkalmazásának indokoltsága, valamint a kényszerintézkedés nemének megválasztása körében nagy súllyal vette figyelembe a cselekmény jellegét, elkövetési módját, valamint a gyanúsított egészségi állapotát is. Ennek során úgy ítélte meg, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terheltnél kizárólag – az IMEI-ben végrehajtandó – letartóztatással biztosíthatók.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!