Szijjártó: Azért fogok a héten Moszkvába menni, hogy ott is a béke fontosságáról beszéljek

2022. október 11. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter azért vesz részt csütörtökön az Oroszországi Energiahét eseményein Moszkvában, hogy egyrészt a béke fontosságáról beszéljen ott, másrészt azért, hogy Magyarországon ne legyenek energiaellátási problémák a jövőben sem – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó a szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel, Matjaz Hannal egyeztetett Budapesten, ami után közös sajtótájékoztatót tartottak. Itt Szijjártó arról beszélt, hogy „a földgázellátással és a földgáz szállításával kapcsolatos kérdések semmilyen módon nem esnek szankciós intézkedések alá. Mint ahogy a nukleáris energiával kapcsolatos kérdések sem esnek szankciós intézkedése alá.”

„Azért fogok a héten elmenni Moszkvába az orosz Energiahétre, hogy egyrészt ott is a béke fontosságáról beszéljek. Hogy elmondjam, mi, magyarok a mielőbbi békében vagyunk érdekeltek, és amiatt megyek el, hogy Magyarországon ne legyenek energiaellátási problémák. Azért megyek el, hogy a szükséges megbeszéléseket lefolytassam a Gazprommal, a Roszatommal és az orosz energetikáért felelős tisztségviselőkkel”

– mondta Szijjártó, aki szerint azok, akik az oroszországi útja miatt bírálják, nem akarják, hogy béke legyen. „És akik emiatt bírálnak, azokat nem érdekli, hogy a magyar embereknek lesz-e energiaellátás, vagy sem” – tette hozzá.

Az Oroszországi Energiahéten az orosz üzemanyag- és energiaipar kilátásait boncolgatják majd, a fórum célja „a nemzetközi energetikai együttműködésben rejlő lehetőségek” kiaknázása. Az uniós miniszterek közül egyedül Szijjártó Péter fog részt venni rajta.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!