Elzárt klímakapcsoló, saját pénzből befejezett laktanya – így spórol az állam a tűzoltókon és a rendőrökön

2022. október 11. – 10:31

frissítve

Elzárt klímakapcsoló, saját pénzből befejezett laktanya – így spórol az állam a tűzoltókon és a rendőrökön
Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az elszabadult energiaárak nemcsak a családokat és a vállalkozásokat kényszerítették spórolásra, hanem az állami szférában is össze kellett húzni azt a bizonyos nadrágszíjat, hogy ne szálljanak el annyira a költségek. Sok más, állam által működtetett terület mellett a tűzoltókon és a rendőrökön is igyekeznek spórolni. A Telex birtokába került belső levelezés szerint az egyik rendőrkapitányság egyéb takarékossági intézkedések mellett megtiltotta a saját mobilok töltését, a hősugárzó használatát, felmelegedésre pedig a munkaközi szünetekben végzett mozgást javasolja. Egy budapesti tűzoltólaktanyában elzárják a klíma kapcsolóját, és már annyira rossz a helyzet, hogy a tűzoltók voltak kénytelenek összedobni a pénzt egy felújítás befejezésére – mondta egy fővárosi tűzoltó a Telexnek.

Egy szeptemberi kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy az elszállt energiaárak miatt az állam is spórolni kezd: 25 százalékkal csökkentik a fogyasztást, és maximum 18 fokig lehet majd felfűteni az állami intézményeket. Ezen intézmények közé tartoznak a rendőrségek és a tűzoltóságok is, ahol kreatívabbnál kreatívabb módon próbálják elérni a fogyasztáscsökkentést.

A telefont otthon töltjük! Értettem?

Konkrét példaként elég megnézni, milyen felszólító leveleket kapnak a rendőrkapitányságok dolgozói a központi vagy a megyei vezetéstől. Egy Pest megyei rendőrkapitányságon dolgozó forrásunk szeptemberben és októberben olyan hivatalos leveleket kapott, amelyeken már jól látszik, milyen szinten fogják vissza a költségeket.

Az egyik levélben azt sorolják fel, miképp tervezik racionalizálni a kapitányságok energiafelhasználását. A levél szerint elsődleges, hogy a fűtést a hivatalos fűtési szezon kezdete előtt (október 15.) tilos bekapcsolni, de általánosabb kéréseket is megfogalmaztak: a rendőrségen dolgozók ne égessék feleslegesen a lámpát, a gazdasági igazgató engedélye nélkül ne használjanak elektronikai eszközöket, és ne pazaroljanak papírt. Emellett azoknak a dolgozóknak, akik járművet használnak, a kisebb benzinfogyasztás érdekében figyelniük kell a szolgálati autó abroncsnyomására. Ezt minden tankoláskor ellenőrizni kell, továbbá az intézkedések közben is le kell állítani az autót – áll a lapunkhoz eljuttatott emailben.

A többnyire észszerűnek tűnő intézkedések után érkeztek értesítések felháborodást kiváltó döntésekről is. A Telexnek nyilatkozó forrásunk szerint a megyei rendőrkapitányság meghatározta például, hogy a jövőben minden olyan műszaki cikk használatát engedélyeztetni kell, amit a kapitányságon használnak, és nem a rendőrség tulajdona. Ide tartozik a mikró, a kisrádió, a vízforraló, de még a saját asztali lámpa is.

Ami azonban sokaknak a legnagyobb problémát okozza, hogy saját telefonjukat sem szabad tölteni a rendőrségi irodákban. Erről sokan a közel 150 ezer követővel rendelkező, rendőrségi ügyekkel foglalkozó Zsaruellátó elnevezésű Facebook-oldalon is beszámoltak. Ez akkor okozhat kellemetlenséget, ha valakinek nincs szolgálati mobilja, és a sajátját használja munkára. Olyan intézkedést is hoztak, hogy amennyiben valaki kimegy az irodájából, és tudja, hogy 15 percig nem jön vissza, akkor ki kell kapcsolnia a számítógépét.

Írjon nekünk! Ha ön minisztériumban, állami hivatalban dolgozik, kérjük írja meg nekünk, ott milyen takarékossági intézkedéseket vezettek be. Lehet használni a liftet? Lehet tölteni a saját telefont? Mit ajánl a munkáltató arra az esetre, ha a dolgozók fáznak? Milyen takarékossági terv született? Írjon nekünk vagy küldje el az új szabályokról szóló dokumentumot az ugyelet@telex.hu címre.

Néhány hete terjedt el egy megyei kapitányság által kiadott figyelmeztetés, miszerint a fűtés beindítására csak a megyei rendőrfőkapitány utasítására van lehetőség – ezt rendőrségi forrásunk is megerősítette. Felhívták a figyelmet, hogy ezzel felesleges keresni a gondnokokat, mert önállóan nem dönthetnek a fűtés bekapcsolásáról. Itt is kiemelték, hogy otthonról senki ne hozzon hősugárzót, mert annak használata szigorúan tilos.

A hideg ellen két módon védekezhetnek: megfelelő öltözködéssel és a rendszeres, munkaközi szünetekben végzett mozgással.

Saját pénzükből fejezik be a laktanya felújítását

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy nyilvánosságot is megjárt levelében közben az olvasható, hogy például a tűzoltólaktanyákban és egyéb irodákban a klímák kapcsolóit össze kell gyűjteni és azokat a raktárban kell elzárni. Ez egyébként a rendőrök számára is ismerős. Rendőrségnél dolgozó forrásunk azt mondta: a rend fenntartása érdekében az is előfordul egyes kapitányságokon, hogy már fegyelmivel fenyegetnek, ha valaki melegítés céljából elindítja a klímát.

Egy fővárosi tűzoltó a Telexnek elmondta, milyen állapotok uralkodnak jelenleg a tűzoltólaktanyákban. Egy saját történettel kezdte: korábban az állományok az önkormányzatuktól – ahova tartoznak – minden évben kaptak egy összeget, amit állományfenntartásra fordítottak. Ebből felújították a kondiszobát, beklímáztak helyiségeket, vagy tévét tettek a hálókba. Újdonság, hogy ehhez a pénzhez most nem jutottak hozzá, mivel az önkormányzatnak már nincs pénze, hogy biztosítsa ezt a forrást.

Idén őszre aztán odáig jutottak, hogy egy megkezdett helyiség felújítását saját pénzükből fejezik majd be. Egy gipszkarton falra kellett összegyűjteniük, mindezt úgy, hogy munkaköltség eleve nem is volt, mert az egyik ott dolgozó ezt önként megcsinálja.

„Nincsen 48 ezer forintja se a Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak, se az önkormányzatnak, de be kéne fejezni, így a főnökünk beszállt 10 ezer forinttal, de a maradékot az állománynak kéne összedobni”

– mondta a tűzoltó.

Mindezt abban az épületben, ami a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI), azaz az állam tulajdonában áll. „Az, hogy a laktanyát a mi pénzünkből újítsuk fel, az már kicsit sok” – mondja. Hozzátette, hogy végül kényszerből, de összegyűjtik a pénzt, mert kész kell lennie a helyiségnek. A tűzoltó elmondása szerint az már gyakorlatilag bevett szokás, hogy ők önként csinálnak meg dolgokat a munkahelyükön: javítanak, építenek, és ha kell, festenek is. Köszönhető mindez annak, hogy sok tűzoltó dolgozik másodállásban, így szerteágazó a szakmai tudásuk. Ezeket a munkákat szívesen megcsinálták, a baj csak az, hogy az ezért ígért kárpótlást sosem kapták meg.

12 fokos szertárban felvenni a vizes ruhát nem túl komfortos

A tűzoltólaktanyákban az általános spórolási intézkedések hatását is érzik. Egy, a fővárosban dolgozó tűzoltó a Telexnek elmondta, hogy náluk is 18 fokon lehet a fűtés, amit eddig még be sem kapcsoltak, a szertárakat pedig nem is lehet fűteni. A hűvösebb idő a tűzoltóságokon külön problémát okozhat. Ahogy forrásunk magyarázza, néhány hete a nagy viharok után órákig kint voltak az esőben fát vágni, majd ezek után visszamentek a tízen pár fokosra hűlt laktanyába. „Hajnal kettőkor egy 12 fokos szertárban fölvenni a vizes ruhát, az nem túl komfortos” – mondja. Lényegében a ruháiknak abban a szertárban kell majd száradniuk, amit abszolút nem fűthetnek, a téli hónapokban pedig a 12 foknál is hidegebbre hűlhetnek le ezek a helyiségek, nem beszélve arról, hogy a 18 fok sem optimális a gyors száradás szempontjából.

Hiába rakják el egyébként a klímatávirányítókat a raktárakba, a rendszer viszonylag könnyen kijátszható, mert ezek a készülékek sok esetben már telefonról is irányíthatók. De máson is igyekeznek spórolni. Ezentúl csak kétoldalúan lehet nyomtatni az irodában, és a színes nyomtatást is megszüntették – de ez még a kisebb problémák között van.

A tűzoltók esetében a készenléti eszközökön – azaz a tűzoltóautókon – kisebb korlátozást vezettek be. Korábban használhatták ezeket a járműveket gyakorlatokra és például arra, hogy sportolni menjenek vele, ezt megtiltották. Ez hosszabb távon azzal okozhat problémát, hogy így a gyakorlatok is elmaradnak, arra pedig mindenkinek szüksége lenne.

Azt, hogy az előírásokat betartják-e, az ellenőrzési osztály fogja nyomon követni. Meg is kapták a figyelmeztetést, hogy amennyiben hősugárzót vagy melegítő eszközt találnak a laktanyán, annak következménye lehet, épp ezért nem is nagyon mernek ezzel trükközni. Ezentúl a korábbi hetihez képest most már naponta ellenőrzik az áram- és gázfogyasztást, így ha valahol kiugró értéket mutat a mérő, könnyen visszakövethető, hogy adott időszakban ki dolgozott.

A cikkben felmerültekkel és az intézkedésekkel kapcsolatban múlt hét szerdán kerestük az illetékeseket. Többek közt azt kérdeztük a katasztrófavédelemtől, a rendőrségtől és a Belügyminisztériumtól is, hogy van-e egységes terv az energiafelhasználás csökkentésére, és mit javasolnak megoldásként a felmerült problémákra. A cikk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!