Kétszáz rászorulót fenyeget a hajléktalansegítő 27 milliós gázszámlája, az állam nem, csak a főváros segít

2022. október 11. – 16:13

Kétszáz rászorulót fenyeget a hajléktalansegítő 27 milliós gázszámlája, az állam nem, csak a főváros segít
Fotó: Menedékház Alapítvány / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Az idős hajléktalan embereken és nehéz anyagi helyzetben lévő kisgyerekes családokon segítő Menedékház Alapítvány szinte kilátástalan helyzetben van a megnövekedett energiaköltségek miatt. Nem tudják, miből fogják kifizetni télen a 27 milliós gázszámlát, ráadásul most egy ugyanekkora összeget kell kifizetniük kaucióként annak, akitől bérlik az épületeket. Az államhoz hiába fordultak segítségért, végül a fővárostól kaphatnak pénzt, de könnyen lehet, hogy az is kevés lesz a túléléshez. Közel 200 rászoruló ellátása kerülhet veszélybe a másfél évtizede működő intézmény megszűnésével.

A megnövekedett energiaárak miatt a megszűnés szélére került a budapesti Menedékház Alapítvány, ahol idős, beteg hajléktalan embereket és nehéz anyagi helyzetben lévő kisgyerekes családokat látnak el – írtuk korábban a szociális intézmények helyzetéről szóló cikkünkben. Elég kilátástalannak tűnik a helyzetük, mivel az új szabályok alapján ezentúl csak a gázért 27 milliót kellene fizetniük a hidegebb téli hónapokban, amit képtelenség lenne kigazdálkodni a havi 20 milliós állami normatíva mellett. Ráadásul záros határidőn belül egy hasonló nagyságú összeget kell kifizetniük annak, akitől bérlik az épületeket, máskülönben felmondják a szerződésüket.

Egyre közelebb a fűtési szezon, és még mindig bizonytalan a Menedékház Alapítvány jövője. Az egyetlen reményük, hogy a kormány vagy a főváros mentőövet dob a bajban lévő hajléktalanellátásban dolgozó szervezeteknek. A Menedékház Alapítvány megszűnése közel 200 rászorulót érintene: egy 140 férőhelyes hajléktalanszállót és két, 40 férőhelyes átmeneti családotthont tartanak fenn a XI. kerületben.

Azért is lenne komoly veszteség a Menedékház bedőlése, mert orvosi ellátást is nyújtanak a jellemzően idős és beteg, kerekesszékes hajléktalan embereknek, ami ritkának számít a hajléktalanellátásban. Negyvenen dolgoznak az intézményben, ők a megélhetésüket veszíthetik el.

Időhúzásra jó a több tízmilliós támogatás

A napokban végre jó hírt kaptak. A Fővárosi Közgyűlés múlt héten úgy döntött, hogy 200 millió forinttal támogatják a Budapesten működő hajléktalanellátó szervezeteket. A Menedékház ígéretet kapott, hogy 40 milliót kapnak az energiaválság miatt létrehozott krízisalapból. Ők vannak talán a legnehezebb helyzetben a fővárosban, elsőként jelezték az önkormányzatnak, hogy bajban lesznek a rezsi miatt, mondta a Telexnek Nagy Zoltán, a Menedékház Alapítvány kuratóriumának elnöke. Sok szervezet legalább az év végéig tud tervezni, mert például van kifutó gázszerződésük. Nekik – mivel bérlik az intézménynek otthont adó épületeket – még ez sem volt.

„Ez a 40 milliós támogatás még nem jelenti azt, hogy megmenekültünk. Időhúzásra jó, legalább látunk valameddig, a következő két hónapra rendben vagyunk” – tette hozzá az alapítvány vezetője.

A 40 millió forint nagy része elmegy a kaucióra, illetve a közüzemidíj-előlegre, ami további 10 milliós költséget jelent számukra. Ennek összege az új rezsiszabályok miatt ilyen magas, már a megemelt árak alapján határozták meg. És bár az előlegre kaptak haladékot, még mindig kérdéses, hogyan fogják kifizetni a 27 milliós gázszámlákat.

Mindenki az állami kompenzációban bízik

Abban bíznak, hogy belátható időn belül kormányzati döntés születik a szociális intézmények ügyében, mivel nem csak a Menedékház Alapítvány került lehetetlen helyzetbe a többszörösére emelkedő villany- és gázárak miatt. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az egyik legnagyobb hazai karitatív szervezet, több tucat szociális intézményt tart fenn. Úgy számolnak, hogy 2023-ban a gázért tízszer, az áramért pedig nyolcszor többet kell fizetniük az eddiginél. Központi segítségre lesz szükségük, mert az ilyen mértékű drágulást már nem tudják pusztán spórolással kigazdálkodni. Hasonló helyzetben van a Baptista Szeretetszolgálat, ők is központi kompenzációban bíznak.

A hírek szerint az egyházi hátterű szervezetek már tárgyalnak a kormánnyal a kompenzációról, de konkrét döntés még nincs. Mindamellett kérdés, hogy ha lesz is kompenzáció, az az önkormányzati és a civil fenntartású intézményekre is vonatkozik-e majd. Nagy Zoltán elvárhatónak tartja, hogy a kormány a hozzájuk hasonló szervezeteket is megsegítse, hiszen közfeladatot látnak el.

A Fővárosi Önkormányzat egyébként úgy szavazott meg 200 milliós támogatást a hajléktalanellátó szervezetnek, hogy közben a fővárosnak is több tucat szociális intézményt kell működtetnie, köztük családok átmeneti otthonát, idősotthonokat, hajléktalanszállókat. A fővárosi fenntartású szociális intézmények energiaköltsége már az idén 450 millióval emelkedik, és az infláció miatt az étkeztetésre is 187 millióval költenek többet, mint amennyivel eredetileg számoltak. A megnövekedett költségek ellenére nincs tervben, hogy a főváros csökkentse az intézmények kapacitását, vagy bezárjon intézményeket, nyilatkozta korábban a Telexnek Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Nem akarja a főváros, hogy télen bedőljön az ellátás

Több állami szervet is megkeresett a Menedékház Alapítvány, hogy segítséget, támogatást kérjenek, de választ egyik helyről sem kaptak. Egyedül a Fővárosi Önkormányzattól kaptak ígéretet arra, hogy megpróbálnak megoldást találni a problémára. Nagy Zoltán szerint a fővárosnál nem akarják, hogy télen bedőljenek az ellátó szervezetek, vagy hogy a nappali melegedőkben a spórolás miatt ne tudjanak fürdeni, mosni a hajléktalan emberek. Arra is lát némi reményt, hogy a fővárosi kerületek is besegítenek a szervezetek támogatásába.

A XI. kerületi önkormányzathoz azonban hiába fordultak támogatásért, a kerület vezetése elzárkózott ettől, mondta Nagy Zoltán. Szerinte a kerületet is érinti, hogy mi lesz velük, annak ellenére, hogy nincs ellátási szerződésük az önkormányzattal. A Menedékház Alapítvány vezetője úgy tudja, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nemrég tárgyalni hívta László Imre XI. kerületi polgármestert a Menedékház ügyében, ám utóbbi az utolsó pillanatban lemondta a találkozót.

A XI. kerületi önkormányzat kérdésünkre azt írta, hogy a Menedékház Alapítvánnyal nincs ellátási szerződésük, ezért sem tervezik a szervezet támogatását, és a megnövekedett energiaköltségek miatt amúgy is kevesebb pénze van a kerületnek. A kerületben működő más hajléktalanellátó szervezeteket több millió forinttal támogatják: a Máltai Szeretetszolgálat 17 millió, a Kürti Erzsébet Önsegítő Egyesület pedig 10,3 millió forint hozzájárulást kap az önkormányzattól. A lemondott tárgyalásról azt mondta a XI. kerületi önkormányzat, hogy túl későn szóltak nekik, újabb időpontot pedig még nem kaptak a fővárostól. Ez ügyben a Fővárosi Önkormányzatot is kerestük, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak megkeresésünkre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!