Havi nettó 350-400 ezres fizetést kérnek a budapesti kukások

2022. október 10. – 15:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti hulladékszállításban dolgozók a rakodóknak 350 ezer, a sofőröknek 400 ezer forintos nettó alapbért kérnek a bértárgyalásokon, idézte az MTI Király Andrást, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete (HVDSZ) 2000 elnökét.

Ugyanakkor garanciát kérnek a munkafeltételek biztosítására, a kukásautók és a célgépek folyamatos karbantartására. A munkáltatóval megállapodtak abban, hogy január 15-ig, a bérmegállapodás aláírásának tervezett időpontjáig folyamatosan tárgyalnak a feltételek teljesítéséről.

„A mostani rezsiválság és az infláció a HVDSZ szerint csak növelte az ágazatot évek óta érintő nehézségeket. Mára tarthatatlanná vált, hogy azok a dolgozók, akik egészségüket veszélyeztetve a Covid alatt is helytálltak, csupán 240-300 ezer forintot visznek haza” – mondta Király András.

Karácsony Gergely főpolgármester pénteken jelentette be, hogy aznap hajnalban helyreállt a hulladékszállítás megszokott rendje, miután sikerült megállapodni a sztrájkoló dolgozókkal. Előtte több napig szünetelt a szolgáltatás Budapesten. A kétszázezer forint rendkívüli rezsitámogatást megkapják a fővárosi cégek és intézmények dolgozói is.

Szintén pénteken Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta: emelkedni fog a hulladékszállításban dolgozók alapbére, a pótlékok egy részét ugyanis beépítik az alapbérbe.

FKF: Csökkentek a bevételek

Tizenöt százalékkal csökkent az FKF hulladékgazdálkodásra fordítható bevétele az elmúlt öt évben, közölte a társaság. Míg 2017-ben 30,56 milliárdból, tavaly már csak 26,16 milliárdból gazdálkodhattak.

„Felmerül a kérdés, hogy hol van a fővárosiak által az elmúlt három évben befizetett kukadíj, és az FKF dolgozók által a fővárosi hulladékból megtermelt egyéb (energetikai hasznosítás, zsákértékesítés, haszonanyag-értékesítés, piaci tevékenység) bevétel” – olvasható a közleményben.

Az FKF anyagi helyzetével kapcsolatban arra hivatkoznak: a pénzszűkét az okozza, hogy a kukaholding néven elhíresült Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) nem utal vissza annyit a működésre, mint amennyibe az ténylegesen kerül, így a cég állandóan forráshiányos. Régi történet ez, a rezsicsökkentéssel maximált szemétdíjak az összes hulladék-közszolgáltató tevékenységét veszteségessé vagy az FKF esetében kevésbé nyereségessé tették. Ezek után még a díjbeszedés lehetőségét is elvette a kormány a cégektől, a lakosság az utóbbi években már nem azoknak fizet közvetlenül, akik elviszik tőle a szemetet, hanem az NHKV-nak, a cég pedig egy képlet alapján osztja vissza a pénzt a közszolgáltatóknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!