A Pedagógusok Szakszervezete országos tüntetést szervez novemberre

2022. október 03. – 17:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) országos tüntetést szervez november 26-a szombat délelőttre a Kossuth térre. Várják a pedagógusokat, az oktatás minden dolgozóját, a szülőket, a civil szervezetek képviselőit, és mindazokat, akiknek fontos az oktatás ügye, írja az érdekvédelmi-szervezet sajtóközleményében.

Emellett a magyar közoktatás napjára, november 22-re kezdeményezik, hogy a pedagógusok, az oktatók tartsanak demokráciaórákat. Ezeken azt hangsúlyozzák a diákoknak, hogy a demokratikus jogokat egyetlen hatalom sem korlátozhatja,

Egyúttal ösztönzi akarják a fővárosi és vidéki iskolákat, helyi közösségeket, hogy a szülők élőlánccal, flashmobbal fejezzék ki tiltakozásukat, amiért a „kormány évek óta semmilyen érdemi döntést nem hoz az oktatás helyzetének javítására”.

Szerintük „az eddigi akciók, a tavaszi országos és az őszi helyi sztrájkok ráirányították a társadalom figyelmét arra, hogy mekkora bajban van az oktatás. Már mindenki számára egyértelmű, hogy a szakszervezetek nem bérharcot folytatnak, hanem a gyermekek és a diákok érdekeit tartják szem előtt.”


Az október 5-re tervezett országos sztrájk szervezéséből a PSZ korábban kilépett, mert szerintük nincs elég idő megszervezni egy ilyen eseményt. Hétfői levelükben azt írták: ugyanakkor továbbra is támogatják a helyi gördülő sztrájkot.

A pedagógus-szakszervezetek tiltakozásul a jogszabályban is meghatározott sztrájkot javasolják. Éppen ezért gördülő sztrájkot hirdettek, aminek az a lényege, hogy előre meghatározott napokon legyen a munkabeszüntetés, ezzel egységesítve a tiltakozást. Ez a „A” héten heti három nap, a „B” héten heti két nap reggel egy-két órás ütemezett munkabeszüntetést jelent. A tanárok régóta a magasabb bérekért, a munkaterheik csökkentéséért, és a sztrájkjoguk visszaállításáért küzdenek.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!