„Volt, akit a hajánál fogva rángatott végig a földön” – mesélik a Thália Tanoda oktatójának áldozatai

2022. október 01. – 07:09

frissítve

„Volt, akit a hajánál fogva rángatott végig a földön” – mesélik a Thália Tanoda oktatójának áldozatai
Fotó: Partizán

Másolás

Vágólapra másolva

A Thália Tanoda korábbi oktatójának áldozataival beszélgetett a Partizánban Gulyás Márton.

Még áprilisban számoltak be rendszeres megalázásról, a testsúly miatti szekálásról, kötelező puszikról, ölbe ülésekről, verbális bántalmazásról és szexuális zaklatásról az egyik budapesti színitanoda korábbi diákjai közül több mint húszan. A zaklató, Gyöngyösi Tamás a történetek szerint Elefántnak, Vízilóbébinek és Duci Jucinak szólította a lányokat, sokukat pedig fiú társaik előtt alázott meg. Volt, aki napokig sírt a történtek miatt, másoknak a szexuális életére is hatással voltak a történtek, de akad olyan is az áldozatok között, aki kényszeresen mindenért bocsánatot kér.

Mindennapos volt a verbális erőszak

Partizánban öt olyan lány mesélte el történetét, akik nem egy időben voltak a zaklató áldozatai, többen a műsorban találkoztak először.

„Mindannyiunkban van egy közös, mindannyiunkat bántalmazott Gyöngyösi Tamás.” Hunyadi Emőkét – az egyik áldozatot – Gyöngyösi be is perelte. Ő volt az a lány, aki elsők között fordult a tanoda igazgatójához, hogy rúgja ki a zaklatót, ehelyett miután panaszt tett, két nappal később őt távolították el. Az ügy azután került a nyilvánosság elé, hogy Emőke huszonnégy áldozattársával együtt nyilatkozott a Hvg.hu-nak.

Raikovich Nóra elmondta, hogy esetében nem volt szó szexuális zaklatásról, hanem „érzelmi és mentális terrort” alkalmazott Gyöngyösi.

„Miért vagy ilyen kövér, miért nem diétázol, miért nem fogysz le?”

Ezek a típusú megjegyzések történeteik szerint mindennaposnak számítottak. Raikovich Nóra szerencsésnek tartja magát, mert 28 évesen találkozott ezzel a zaklatással, így már felnőttként tudta kezelni a helyzetet.

Azt mindannyian megerősítették, hogy azért nem mertek szólni, mert Gyöngyösi abból, aki felszólalt valami ellen, jellemzően példát statuált, a többiek pedig azt érezték, hogy inkább csöndben maradnak. „Nálam ezt olyan szintre vitte, hogy én nem szólalhattam meg a darabjaiban” – meséli Cserteg Borbála. Inkább egy fiktív szerepet hozott létre a Rómeó és Júliában is, a lényeg az volt, hogy ne szólalhasson meg. Borbálának is tett megjegyzéseket a testalkatára: „48 kiló voltam akkor, de nekem is mondta, hogy 45-ig le kéne fogyni.” Hozzátette, hogy nagyon sokukat hívta „karfiolseggűnek”.

„Az pelyhes állú kis fasz, hozzád érettebb férfi való”

„Én felálltam és eljöttem” – meséli Czine Eszter, aki megpróbálta megbeszélni a problémákat. Esztertől Gyöngyösi egyszer megkérdezte, hogy hány éves a „faszija”, ő pedig őszintén elmondta, hogy 23 éves, erre annyit válaszolt: „Az pelyhes állú kis fasz, hozzád az érettebb férfiak valók.” Ezután rendre pedofilnak minősítette Esztert, akinek egyébként korabeli párja van. Ez és a korábbi fenyegetőzések – például az, hogy ellehetetleníti – késztették arra, hogy ezt meg kell beszélni. Öt év és az Emőkével való találkozás kellett neki ahhoz, hogy belássa: jól tette, amit tett.

Horváth Zsófia szintén verbális bántalmazás áldozata lett. Elmesélte, hogy voltak lányok, akiket Gyöngyösi nem volt hajlandó a nevén szólítani, hanem férfi néven szólította őket. Az ő csoportjában volt egy lány, akit nyilvánosan kiállított, és rendszeresen megszégyenítette, hogy hogyan néz ki, és folyton fekvőtámaszokat csináltatott vele.

A folyamatos verbális zaklatás mellett előfordult, hogy Gyöngyösi erőszak eszközéhez is nyúlt:

„Volt, hogy valakit a hajánál fogva húzott végig a termen egy másik tanár szeme láttára.”

Czine Esztert állítása szerint a tanoda vezetője, Seszták Szidónia még kártérítési perrel is megfenyegette, miután otthagyta a tanodát, mondván, már megkezdték a március hónapot, és azt a tandíjat még ki kell fizetnie. Az igazgatóról elmondták, hogy volt olyan, hogy jött és beszélgetni akart, mert érezte, hogy valami nincs rendben. Ekkor Seszták Szidóniát rendre csend fogadta, mert senki nem mert beszélni. „Azt mondta, higgyük el neki, ez ilyen, ez a szakma ilyen, ha ezt nem tudjátok megszokni, akkor meg kell szöknünk.” Gyöngyösiről pedig azt mondta, hogy „mindenhová elér a keze”, szóval úgysem tudják majd megkerülni a jövőben. Ezek után nem szívesen fordultak az igazgatónőhöz.

Egyikükkel az is előfordult, hogy vakbélgyulladás gyanújával kórházba került, de se a tanoda igazgatója, se Gyöngyösi nem hitték el, ezért papírt követeltek a lánytól. „A műtét előtt az volt a legfontosabb problémám, hogy kérjek egy igazolást, amit el tudok küldeni másnap” – mesélte Horváth Zsófia.

Nem csak ebben az intézményben van probléma, de bíznak a változásban

Arra a kérdésre, hogy Hunyadi Emőkének mi adta a bátorságot, hogy előálljon az üggyel, azt mondta: „Eljutottam addig a szintig, hogy eddig és ne tovább, de senkivel.” Konkrét fordulópontot nem tudott megnevezni, abban volt biztos, hogy változtatni akar. „Nemcsak ebben az intézményben, nemcsak Gyöngyösi Tamással kapcsolatban, hanem ez egy jelenségnek a tünete.” Szerinte el akarták velük hitetni, hogy a színházban az embernek nincs önbecsülése, és mindenki csak egy báb.

A lányok egyetértettek abban, hogy azt remélik: kiállásukkal elindíthatnak valamilyen pozitív irányú változást. „Akik belekerülnek egy hasonló helyzetbe, előbb tudjanak kapcsolni, hogy ez így nem helyes.” Elmondták, hogy felnőtt emberként is nehéz volt elviselni, ami velük megtörtént, de vannak olyanok is, ahol gyerekek az áldozatok. Azt szeretnék, hogy nekik ezt ne kelljen elviselni.

„Saját magával legyen tisztában az ember, mert onnan fogja tudni, hogy mi az, amit a másikkal megtehet, és mi az, amit nem” – mondta Hunyadi Emőke. Hozzátette, hogy a nők egyenjogúsága ma Magyarországon még sehol sincs, de az alapvető tisztelet sincs meg. „Ez a mentalitás él, meg a csönd.”

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!