Orbán Viktor felmentette az országos kórház-főigazgató helyettesét

2022. október 1. – 13:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az országos kórház-főigazgató javaslatára szeptember 30-i hatállyal Orbán Viktor felmentette Szabó Bálintot, az országos kórház-főigazgató helyettesét a tisztségéből – vette észre a Portfolio a pénteki Magyar Közlönyben.

Orbán Viktor 2020. december 21-én adta át Szabó Bálint kinevezési okiratát a Karmelitában – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA
Orbán Viktor 2020. december 21-én adta át Szabó Bálint kinevezési okiratát a Karmelitában – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA

Szabó Bálintot 2020 decemberében nevezték ki az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) vezető helyettesének. Legutóbb pont a Portfolio Private Health Forum 2022 konferenciáján adott elő. Akkor arról beszélt, hogy rendkívül fontos, hogy a beteg érdekét és kényelmét szolgálják az egészséginformatikai rendszerek, továbbá ne terheljék az ellátórendszert olyan felesleges adminisztrációval, amelyek megoldhatók elektronikusan. Mintegy 12 ezer magánszolgáltató​ csatlakozott már az idén 5 éves EESZT-hez, amelyben a kezelt egészségügyi adatok száma meghaladja az 1 milliárdot. Szabó Bálint utódjáról egyelőre nincsen hír.

Mint három napja megírtuk, a kórházakat is megborítja a rezsidrágulás, a kórházi főigazgatóság szerint szükség lehet „ideiglenes átszervezésekre”. A Magyar Orvosi Kamara kritikájára az Okfő közleményében elismerte, hogy a betegbiztonság érdekében – mivel az az egészségügyi ellátásban a legfontosabb szempont – „ideiglenes átszervezések válhatnak szükségessé” olyan esetekben, „amennyiben a szakmai minimumfeltételek bármilyen okból átmenetileg nem biztosíthatók”.

Magyarán ha egy kórházi osztályon nem lesz elég orvos vagy szakdolgozó, azt be kell majd zárni. Az Okfő a közleményben azt ígéri, hogy az illetékesek „szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás minden térségben folyamatosan biztosított legyen”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!