„Hiába mentegeti magát a szankciókirály” – reagáltak az ellenzéki pártok Orbán rádióinterjújára

2022. szeptember 30. – 13:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közleményekben reagáltak az ellenzéki pártok Orbán Viktor reggeli, Kossuth rádiós interjújára. Energiaárakról, nemzeti konzultációról, Brüsszelről, Sorosról, nyugdíjakról és az abortuszról is beszélt péntek reggel a miniszterelnök.

A Demokratikus Koalíció szerint nem az Orbán által megjelölt EU a felelős a hétszeres gázáremelésért, hanem maga a miniszterelnök. Pontokba szedve indokolták kijelentésüket: nincs szankció az orosz gázra, az olajra vonatkozó pedig nem érvényes Magyarországra, ezeket a szankciókat a miniszterelnök is megszavazta. A „rezsikatasztrófáért” pedig a keleti nyitást és az ország orosz energiafüggőségének 12 éve tartó növelését tették felelőssé. A DK szerint Orbán „tetteinek árát” a magyar emberek fizetik meg.

Az LMP szerint Orbán bebizonyította, hogy kizárólag importált fosszilis energiában tud gondolkodni, mindezt azért, mert valódi megoldást jelentő zöldfordulatról egy szót sem ejtett – írták. Majd felszólították a miniszterelnököt, hogy tegyen lépéseket az energiafüggetlenedés érdekében: azt kérik, hogy vonják vissza a szélenergia betiltását, töröljék el a napenergiára kivetett extra adót, és indítsanak épületszigetelési programot. A párt szerint meg lehetne kérdezni a konzultációban a emberek véleményét a szélenergiáról, ha már „kormányon belül is vita van” róla.

A Jobbik röviden annyit írt:

Hiába mentegeti magát Orbán Viktor, a szankciókirály, hiszen hétből hét szankciós csomagot szavazott meg korábban Brüsszelben.

Ha a szankciók okozzák a válságot, akkor Orbán miatt van válság – zárták a közleményt.

Az MSZP szerint normális demokráciákban ilyenkor lemondani szokás. A párt azt írja, hogy kiderült: Orbánnak nincs valós megoldási javaslata a problémák megoldására, és csak „sodródik”, miközben kiszolgálja a „putyini érdekeket”. Az MSZP szerint a miniszterelnök végighazudta a kampányt: hazudtak a költségvetésről, a gazdaság stabilitásáról, az energiaárakról, szinte mindenről. Majd megemlítik, hogy szerintük rezsistopra, megduplázott családi pótlékra, adómentes minimálbérre lenne szükség.

A Momentum pedig egy Facebookon közzétett képpel reagált a reggeli interjúra:

Két hónap kihagyás után, Orbán Viktor újra a Kossuth rádió műsorában adott interjút. Beszélt az energiaárakról és szerdán bejelentett, a szankciókról szóló nemzeti konzultációról, szóba került, hogy Orbán szerint hazudtak Brüsszelben, mert szerinte azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára, mégis megtették. A kormányfő hozzátette, hogy a spekulánsok is – a Soros György-félék – azon dolgoznak, hogy felfelé menjenek az árak. „Csörög a kassza” – fogalmazott. Ezentúl volt szó a nyugdíjakról, az interjú végén a miniszterelnök azt is leszögezte, hogy „mereven ellenez” mindenfajta abortusztörvény-módosítást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!