Energiaválság: bezár a mozi, költözik a szimfonikus zenekar Szombathelyen

2022. szeptember 29. – 18:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Heves vita után, a Fidesz-frakció tartózkodásával szavazta meg a szombathelyi közgyűlési többség az energiaválság miatti takarékossági programot.

Az idén 8,5 milliárd forint adóbevétel várható Szombathelyen, ebből 3 milliárd forintot be kell fizetni szolidaritási adóba. Emellett mintegy 3,2 milliárd forint többletköltséget okoz az energiaválság – mondta Nemény András polgármester a közgyűlésen a Nyugat.hu tudósítása szerint.

Ülésezik a szombathelyi önkormányzat – Fotó: Nemény András polgármester / Facebook
Ülésezik a szombathelyi önkormányzat – Fotó: Nemény András polgármester / Facebook

Azt nem tudják még, lesz-e kedvezményes intézményi tarifa a távhőnél, így nem tudják, mivel kell számolnia a városnak. Mint mondta, az az önkormányzat kaphat állami támogatást, amelyik takarékossági programot dolgoz ki, ez volt a képviselők előtt.

Az anyag nagy vitát okozott, a városvezető koalíció tagjai azt hozták fel, hogy a fideszes képviselők részt vettek a program előkészítésében, majd egy nappal a közgyűlés előtt jelentették be, hogy nem támogatják azt. A Fidesz-frakció tagjai arról beszéltek, hogy vannak még területek, ahol sok pénzt lehet megtakarítani.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) azt is kétségbe vonta, hogy a takarékossági programban szereplő döntések törvényesek-e, a polgármester megnyugtatta, hogy igen. Hozzátette, a kormány közben folyamatosan változtatja a rendeleteit, ezekhez természetesen igazodnak majd.

A közgyűlés végül elfogadta a programot, a Fidesz-frakció tartózkodott. A 74 pontból álló takarékossági program fontosabb tételei a Nyugat.hu-n olvashatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!