Döntött a szolnoki közgyűlés: nem kapcsolják le éjjel a közvilágítást

2022. szeptember 29. – 13:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról a Telexen is beszámoltunk, Szolnokon a csütörtöki közgyűlésén tárgyalt a képviselőtestület arról energiatakarékossági javaslatcsomagról, amiben többek között az is szerepelt, hogy péntek és szombat kivételével éjfél és hajnali négy között lekapcsolnák a közvilágítást a városban. Csütörtökön a polgármester, Szalay Ferenc videóban jelentkezett be a közösségi oldalán, és elmondta, a város „nem borul sötétbe”, a közgyűlés úgy döntött, hogy nem kapcsolják le a közvilágítást.

Frissítés 14:10

Az önkormányzat kérdésünkre közölte, hogy a javaslatcsomagban foglalt többi intézkedési tervet elfogadta a közgyűlés. Ez többek között azt jelenti, hogy télre bezár a színház, a kulturális központ, a könyvtár és a múzeum egyes épületei, valamint bölcsődei és óvodai csoportokat is összevonnak majd.

A polgármester szerdán azt írta, az energiaár emelkedése az idei évre tervezett 777 millió forinton felül további 700 milliós kiadást jelent Szolnoknak, míg jövőre a mostani árakkal számolva 4,1–4,7 milliárd forintot kell elkülöníteniük a gázra és az áramra. „Ez tarthatatlan, ezt nem tudjuk kifizetni” – fogalmazott Szalay csütörtöki videójában. A polgármester úgy fogalmazott, a képviselőtestület elfogadta az előterjesztést, hogy 25 százalékkal csökkentsék az önkormányzat energiafelhasználását (erre az állam is felszólította az önkormányzatokat).

A javaslatcsomagban többek között ezek az intézkedési tervek szerepeltek:

  • Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ régi épülete télire bezár.
  • A Szigligeti Színház decembertől február végéig bezár, nem lesznek előadások.
  • A RepTár – Szolnoki Repülőmúzeum januárban és februárban bezár.
  • A Tiszaligeti Sportcsarnok bezár, csak a Szolnoki Olajbányász mérkőzéseire nyit ki.
  • A Damjanich János Múzeum egyes épületei télre bezárnak.
  • A Verseghy Ferenc Könyvtár fiókkönyvtárai télire bezárnak, a megyei könyvtár felső két emeletét lezárják.
  • A Véső úti strand télen nem nyit ki.
  • A közvilágítást péntek és szombat kivételével hajnali 0 óra és 4 óra között lekapcsolják.
  • A város óvodái, bölcsődéi működnek, néhány drágábban fűthető épületből átköltöztetik a csoportokat modernebb épületekbe.
  • A városházán a központi fűtést 18 fokra állítják, és további rezsicsökkentő megoldásokat vizsgálnak.

Szalay úgy fogalmazott, „a javaslatokat elfogadta” a képviselőtestület, a közvilágítást viszont nem fogják lekapcsolni. Az intézkedéscsomag többi pontjával kapcsolatban azonban nem közölt részleteket. Kerestük a szolnoki önkormányzatot azzal kapcsolatban, hogy a javaslatcsomag összes többi pontját elfogadta-e a közgyűlés, amint válaszolnak frissítjük cikkünket. (Frissítés feljebb.)

Az energiaválság miatt számos önkormányzat kényszerül hasonló megszorításokra, ezekről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!