A győri középiskoláknak már meghúzták a nadrágszíjat, több költözhet is

2022. szeptember 28. – 16:26

frissítve

Cséfalvay Attila
Cséfalvay Attila
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Október elsejétől új szabályok lépnek életbe, a spórolás elérte a Győri Szakképzési Centrumhoz tartozó tizennyolc győri és mosonmagyaróvári középiskolát: 18 fok lehet mindenütt, a kollégiumokban nem maradhat diák hétvégére, a hőmérsékletet naponta, a mérőórákat havonta kell ellenőrizni, több győri tanintézmény jövő hónap közepén átköltözhet, lesz, amelyik azért, mert egy időre bezárják a suliját.

Évtizedek óta nem látott időszakra készülhetnek a Győri Szakképzési Centrumhoz tartozó tanintézmények, rengeteg energiamegtakarító szigorítással kell együtt élniük októbertől az ott dolgozóknak és tanulóknak. Hetek óta egyeztettek már – többek közt a helyi országgyűlési képviselővel – a centrumban a kialakult helyzet kezeléséről, mert az elszabadult energiaárak az intézményeket is komoly kihívás elé állítják.

Mostanra kiderült, melyek ezek, és mikortól lépnek életbe. Először is: több iskola költözhet, a győri Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum október 15-től ideiglenesen bezárhat, a diákok a Baross iskolába költözhetnek. Ezzel egy időben a Baross tanulói a Deák Ferenc Közgazdasági Technikumban tanulhatnak majd úgy, hogy a hírek szerint délelőtt az egyik, délután a másik suli diákjainak lesznek órái a tanintézetben.

A gázon és a villanyon úgy próbálnak még spórolni, hogy mindenhol 18 fok lehet a maximum hőmérséklet (van, ahol a folyóson csak 12), a tornatermek négy órakor bezárnak, azokat nem lehet kiadni, a kollégiumokban hétvégén nem maradhatnak tanulók, mert ott mindössze 12 fok lesz.

És ez még nem minden, szükség esetén újabb szigorítások is lehetnek egy-egy ingatlanban: a gáz- és villanymérőket havonta, a tantermek hőmérsékletét naponta többször ellenőrzik. Az Új Szó pedig arról ír, hogy a szülőket megkérik, hogy akinek szükséges, vigyen be láb- vagy derékmelegítőt az iskolába.

A Győri Szakképzési Centrum intézményei: Baksa, Baross, Bercsényi, Bolyai, Deák, Gábor László, Glück, Haller, Hild, Hunyadi, Jedlik, Kossuth, Krúdy, Lukács, Móra, Pálffy, Pattantyús-iskola és a Sport- és Kreatív Technikum. A tanárok többségének ma jelentették be a változásokat (lesz olyan iskola, ahol csak holnap tudják meg), a diákokat (és a szülőket) állítólag majd a Kréta rendszeren keresztül informálják. Több iskolában jövő héten szülői értekezletet is tartanak. Kerestük az intézkedések kapcsán a Győri Szakképzési Centrum főigazgatóját kérdéseinkkel, választ egyelőre nem kaptunk.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!