Látványos reggeli olajfolt a Dunán: honnan jött, hová tűnt?

2022. szeptember 27. – 14:12

Másolás

Vágólapra másolva

Olajfoltszerű szennyeződésről küldött fotókat kedden budapesti olvasónk, Károly, aki kora reggel, a Petőfi hídon állva észlelte a jelenséget. A Műegyetem rakpart szakaszán úszó, látványos szivárványos folt ügyében megkerestük a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, amely egy bejelentés nyomán a helyszínen végzett vizsgálatokat.

A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei szintén kimentek a helyszínre, azonban már az eredeti helytől délre sem sem látták nyomát a szennyezésnek. Arra következtettek, hogy az olajos folt, kis mennyisége miatt gyorsan feloszlott a Duna vizében. A szakértők szerint feltehetőleg úgynevezett fenékvíz okozhatta az elszíneződést, amelyet hajókból szoktak leereszteni.

Az esetenként gázolajat és motorolajat tartalmazó fenékvíz természetes módon gyűlik össze a hajótest legmélyebb pontján, és nem csak Ausztriában, hanem Magyarországon is több helyen szakszerűen le lehet engedni, a megfelelő gyűjtőhelyeken. Az Ausztriából érkező hajók Gönyünél, a Budapesti szakaszon közlekedők pedig a Lágymányos közelében működő Zöld szigeten szabadulhatnak meg a szennyezett víztől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!