Mostanra esett annyi eső, hogy kihirdethették az aszály végét

2022. szeptember 26. – 19:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hét további részében többször lehet számítani nagy területeket érintő esőre, így folytatódik a talajok őszi feltöltődése, írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A mezőgazdasági aszály mindenütt megszűnt az országban, a talajok felső 20 centiméteres rétege jellemzően telített vagy ahhoz közeli állapotban van, és egyre több nedvesség tud az alsóbb rétegekbe is leszivárogni. A középső (0–50 centiméteres) talajréteg nedvességviszonyai is kielégítőek, az alsóbb (50–100 centiméteres) rétegek viszont még sokfelé meglehetősen szárazak – írták.

Nyáron szinte sosem látott aszály pusztított Magyarországon, a szárazodás okait és veszélyeit, valamint az aszályok által okozott károkat egy cikksorozatban mutattuk be a Telexen.

Az eddigi esőknek köszönhetően a talajok kellően átnedvesedtek, így egységesen, szépen fejlődik a repce, és az őszi kalászosok vetése is jó magágyba történhet – írta az OMSZ.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a csapadékos időben a gyomok is gyors növekedésnek indultak, és a gombás megbetegedéseknek is kedvezett a megnövekedett páratartalom. Megjegyezték, az aszály után megérkezett csapadék hatására jelentősen növekedett a zöld tömeg, leginkább a Tiszántúlon és a főváros térségében.

Kedden a nap első felében a Dunántúlon valószínű eső, zápor, majd délután, este kelet felé helyeződik a csapadékzóna. Szerdán átmenetileg száraz időre van kilátás, majd csütörtöktől szombatig ismét mindennap többfelé valószínű csapadék, így a hét végéig folytatódik a talajok őszi feltöltődése.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!