Hadházy Ákos: A kormány Integritás Hatósága olyan, mint maszturbálni a szex helyett

2022. szeptember 24. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

„AZ ”INTEGRITÁS HATÓSÁG„ ÉS AZ EURÓPAI ÜGYÉSZSÉG KÖZÖTT ”CSAK„ ANNYI A KÜLÖNBSÉG, MINT A MASZTURBÁLÁS ÉS A SZEX KÖZÖTT. Okozhat némi élvezetet az előbbi is, de eredménye csak az utóbbinak lesz.”

-írja posztjában Hadházy Ákos országgyűlési képviselő. A politikus arra reagált, hogy, mint fogalmaz, pénteken a kormány „gyorsan benyújtotta azt a törvénytervezetet, amivel ki akarja szúrni az EU szemét a támogatásokért kuncsorogva.”

Hadházy ezzel arra céloz, hogy pénteken nyújtotta be a kormány az EU-nak azt a javaslatcsomagot, amelyből kiderül az is, hogy létrehoznak egy „Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóságot”, ami Navracsics Tibor munkaszervezésében fog működni, és az EU-s források felhasználását ellenőrzi.

Az Integritás Hatóság lenne a kormány tervei szerint az a teljesen új korrupcióellenes intézmény, ami a kormány szándékai szerint megelőzné, ellenőrizné a csalásokat, összeférhetetlenségi és korrupciós ügyeket. Ezeket viszont csak az Európai Unió által támogatott projektek esetében tehetné meg a javaslat szerint.

A már sokszor emlegetett Integritás Hatóságról létrehozásáról is benyújtották a szükséges törvényjavaslatot. Illetve a korrupcióellenes munkacsoportról is kicsivel többet tudhatunk: 21 tagú lesz, amiből 10 civil tag lesz.

Hadházy a törvényjavaslatról úgy fogalmaz, az „pont olyan lett, mint vártuk- ettől aztán nyugodtan lophatnak tovább.” A képviselő szerint problémás, hogy a javaslatban

  • A korrupcióellenes hatóság nem a Korrupcióellenes Hatóság, hanem inkább az Integritás Hatóság nevet kapta;
  • Hadházy szerint a hatóságnak „nem lesz elrettentő ereje”, ugyanis „ha a hatóság véghez is visz egy korrekt vizsgálatot, a végeredmény annyi lesz, hogy szólhat a Versenyhivatalnak, a Közbeszerzési Döntöbizottságnak”, de nyomozni nem nyomozhat;
  • A politikus a hatóság leendő vezetőjével kapcsolatban úgy fogalmaz, „szinte borítékolható, hogy Orbán asztalán már ott van a gondosan kiválasztott díszpinty neve”;
  • És szerinte vannak csavarok az ügyben, pláne, hogy az ügyek nyilvánosságra hozását is tiltja a 47. paragrafus.

Hadházy azzal zárja összegzését a javaslatcsomaggal kapcsolatban, hogy, mint írja, „ettől a hatóságtól egyetlen korrupt politikusnak sem lesznek álmatlan éjszakái.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!