Papíron pártok, de mégsem úgy viselkednek: 73 pert indított az ügyészség

2022. szeptember 22. – 05:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaszi országgyűlési választás után 73 párt ellen indokolt ügyészi perindítás, amiért két egymást követő választáson nem indítottak jelöltet, vagy mert felhagytak tevékenységükkel, és vagyonukról nem rendelkeztek – közölte a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel.

Az idei országgyűlési választások után a főügyészségek elvégezték a két egymást követő országgyűlési választáson jelöltet nem állító pártok kiszűrését, ennek alapján 73 párt esetében merült fel az ügyészi perindítás indokoltsága.

A főügyészségek 63 párt ellen már benyújtották a keresetet, indítványozva, hogy a bíróság mondja ki: a párt működése megszűnt, de ezek a szervezetek egyesületként tovább működhetnek.

További hat párt esetében az ügyészségek a szervezet megszűnésének megállapítását kérték, mert a rendelkezésre álló adatok szerint a párt felhagyott a tevékenységével, és vagyonáról nem rendelkezett. Eredményes keresetindítás esetén ezek a szervezetek nemcsak a pártként való működés lehetőségét veszítik el, hanem jogi személyiségük is jogutód nélkül megszűnik, és törlik a nyilvántartásból. További négy ügyben még tart a kereset-előkészítés, ezeknél a pártoknál arra utaló adatok merültek fel, hogy az érintett pártok tevékenységükkel felhagytak, és vagyonukról nem rendelkeztek. Ezekben az ügyekben a kereset benyújtásához, a jogalap meghatározásához további adatok beszerzése szükséges.

A 2018-as országgyűlési választás után 23 párt ellen indítottak keresetet az ügyészségek, mert két egymást követő választáson nem indítottak jelöltet, és hat ellen, mert felhagytak tevékenységükkel, és vagyonukról nem rendelkeztek.

Kövess minket Facebookon is!