Putyin mozgósítása után Szijjártó Péter odaszúrt egyet azoknak, akik messze vannak Ukrajnától

2022. szeptember 21. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

Vélhetően az oroszországi mozgósítás eseményei határozzák majd meg a héten tartott ENSZ gyűlés mai felszólalásait, és tárgyalásait, mire lehet számítani ebből a szempontból a mai napon – kérdezte a köztévé riportere a New Yorkban tartózkodó Szijjártó Pétert.

Míg brit, a cseh, német, lengyel, holland politikai vezetők konkrétan fogalmaztak és elítélték Vlagyimir Putyin lépését (ezeket a nyilatkozatokat ebben a cikkünkben szedtük össze), a magyar külügyminiszter mértéktartóbban nyilvánult meg a témában.

Természetesen értesültünk a mai bejelentésről – kezdte Szijjártó a válaszát, azonban sem ezen a ponton, sem később nem mondta ki, kinek és milyen bejelentéséről van szó, így ha esetleg valaki Szijjártó Facebook-oldalán keresztül követi a világ eseményeit, annak nem derült ki, hogy Putyin részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban, ami a hivatalos tájékoztatás szerint nagyjából 300 ezer embert érint.

Szijjártó nem arra hívta fel az orosz elnök figyelmét, hogy tegye le a fegyvert, és ne küldjön több katonát Ukrajnába, hanem odaszúrt egyet valakiknek:

„Akik sok ezer kilométerre vannak Ukrajnától, talán annyira nem érzik a háború hatásait, mint mi, akik a szomszédságban vagyunk, ezért itt a mai napon is szeretnénk felhívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy minél előbb arra van szükség, hogy véget vessünk a háborúnak, és béke legyen”.

A magyar külügyminiszter szerint minden olyan fejlemény bizakodásra ad okot, ami közelebb visz a békéhez, „de ezzel párhuzamosan minden olyan hír rossz hír, amely ezt a konfliktust eszkalálni tudja” – fogalmazott konkrétan a politikus, aki augusztus 30-a után ismét kijelentette, hogy már a 25. órában vagyunk.

Meg kell előzni a még nagyobb bajt – fűzte hozzá Szijjártó, aki szerint ki kellene használni ezt a magas szintű hetet az ENSZ-ben arra, hogy „itt a 25. órában valahogy tárgyalásokkal sikerüljön megelőzni azt, hogy az eddigieknél is sokkal nagyobb baj legyen”.

Arra kérjük a világpolitika erős szereplőit, hogy végre beszéljenek egymással, végre állapodjanak meg egymással – mondta a külügyminiszter, de hogy pontosan kikre gondol, azt nem mondta ki. Ennek talán a helyszín lehet oka, New Yorkban Szijjártó nem mondta ki azt, amit Orbán Viktor a romániai Tusnádfürdőn kijelentette; a magyar kormányfő meglátása szerint csak amerikai-orosz tárgyalások hozhatják el a békét.

Szijjártó teljes nyilatkozatát itt lehet megtekinteni:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!