„Bármilyen fenyegetés és propaganda ellenére is világos, hogy Ukrajna megnyeri ezt a háborút” – érkeznek a reakciók Putyin beszédére

2022. szeptember 21. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán először mondott beszédet azóta, hogy februárban csapatokat küldött Ukrajnába, és a videón arról beszélt, támogatják azokat, akik népszavazást szeretnének tartani Ukrajna Oroszország által megszállt régióiban, és emellett részleges mozgósítást is bejelentett. Valamint arról beszélt, hogy a Nyugat nukleáris zsarolást alkalmaz Oroszországgal szemben, de van mivel megvédeniük magukat, majd hozzátette: „nem blöffölök”. Érkeznek is a reakciók.

Ukrajna részéről az elnök tanácsadója reagált a bejelentésre, szerinte kiszámítható volt Putyin bejelentése, azt bizonyítja, hogy nem úgy alakul a háború, ahogy szeretné, de a mozgósítás rendkívül népszerűtlen lesz Oroszországban. Szerinte Putyin igyekszik a Nyugatra hárítani a felelősséget a háború és Oroszország egyre romló gazdasági helyzete miatt.

Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere szerint Putyin szerda reggeli bejelentése annak beismerése, hogy ukrajnai terve kudarcot vall. Nyilatkozatában hozzáteszi, hogy Putyin és védelmi minisztere „több tízezer rosszul felszerelt, rosszul vezetett” katonát küldött a halálba.

„Bármilyen fenyegetés és propaganda ellenére is világos tény, hogy Ukrajna megnyeri ezt a háborút”

– mondta Wallace, és hozzátette, hogy a nemzetközi közösség egységes, Oroszország pedig páriává válik.

A kínai külügyminisztérium a háborús feleket sürgette, hogy kezdjenek párbeszédbe. Robert Habeck német alkancellár arról beszélt, hogy ez egy újabb helytelen lépés Oroszország részéről, amit megvitatnak, és egyeztetni fognak a válaszadás módjáról. Petr Fiala cseh miniszterelnök pedig kijelentette, hogy a részleges mozgósítás tovább eszkalálhatja az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborút, és

„újabb bizonyíték arra, hogy Oroszország az egyedüli agresszor”.

Hozzátette, hogy fontos és a „saját érdekünkben is szükséges” folytatni kell Ukrajna segítését, idézi a SkyNews.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is reagált Putyin mozgósításról szóló beszédére. Azt mondta, Oroszország megpróbálja elpusztítani Ukrajnát, de „mindent megteszünk a szövetségeseinkkel, hogy a NATO még jobban támogassa Ukrajnát abban, hogy meg tudja magát védeni”.

Az Európai Bizottság déli sajtótájékoztatóján Peter Stano külügyekért felelős szóvivő reagált a beszédre: azt mondta, ez újabb bizonyíték arra, hogy Putyinnak nem érdeke a béke. Az EUrológus beszámolója szerint a bejelentések mögött kétségbeesés húzódik Putyin részéről, és hozzátette azt is, hogy az orosz döntések nemcsak Ukrajna, hanem az egész világ számára szenvedést hoznak, mivel mind az energia-, mind az élelmiszerválságot súlyosbítják. Az EU tovább támogatja Ukrajnát abban, hogy megvédje a területét, a lakosságát, a nemzetközi jog által biztosított kereteken belül, mondta, és hozzátette, hogy Putyin nemcsak Ukrajnát támadja, hanem minden országot, amelyek a jogon alapuló világrendet helyezik középpontba.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!