A DK és az LMP Orbán tiltakozására vár Putyin szerdai bejelentése után

2022. szeptember 21. – 14:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ellenzéki pártok a kormány és Orbán Viktor álláspontját várják a Putyin által ma bejelentett részleges mozgósításról és népszavazásról. Orbán Viktor a témában egyelőre nem szólalt meg, Facebook-oldalán ma a kormányülésről és az „elhibázott brüsszeli szankciókról” posztolt.

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy ítélje el „Putyin álnépszavazását”. A népszavazást négy ukrán régió Oroszországhoz való csatlakozásáról Putyin abban a beszédben jelentette be, amiben a részleges mozgósításról is beszélt. A DK álláspontja szerint egy európai magyar kormány ebben a helyzetben világossá tenné, hogy nem ismeri el a Putyin által bejelentett álnépszavazásokat, és minden esetben kiáll Ukrajna területének csorbíthatatlansága mellett. A párt szerint amennyiben Orbán nem teszi egyértelművé álláspontját, akkor

„véglegesen bizonyítja, hogy a tízezrek erőszakos haláláért felelős orosz agresszor oldalán áll”.

Az LMP is reagált Putyin mai bejelentésére: a párt elítélte az orosz elnök döntéseit, majd azt írták, hogy „elvárják szuverenitási és önrendelkezési kérdésekre oly érzékeny magyar kormánytól”, hogy több más ország vezetőihez hasonlóan ítéljék el a népszavazási kérelmeket. „A putyini véres cinizmus, úgy tűnik, nem ismer határokat. Ne legyen ebben partner a magyar kormány” – zárták a közleményt.

Orbán Viktor az orosz elnök szerda reggeli bejelentése óta kétszer is posztolt hivatalos Facebook-oldalán. Délelőtt egy képet tett közzé a kormányülésről, amihez többek közt azt írta, hogy „elhibázott brüsszeli szankciók miatt az egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában”. Kora délután pedig egy rövid, pörgős zenével aláfestett videót osztott meg szintén a mai kormányülésről. Kérdéseinket azzal kapcsolatban, hogy mit gondol a miniszterelnök Putyin mai bejelentéséről, elküldtük a miniszterelnök sajtófőnökének, amint választ kapunk frissítjük a cikket.

A Putyin mai bejelentésére érkezett nemzetközi reakciókat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől