Bezárnák a szombathelyi Savaria mozit, a város próbál spórolni az elszálló energiaárak miatt

2022. szeptember 20. – 12:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nemény András, Szombathely polgármestere hétfőn egy Facebookra posztolt videóban számolt be arról, hogy a Vas megyei város működésében és életében milyen változásokat eszközölnek azért, hogy takarékoskodni tudjanak az energiával, aminek árai az egekbe szöktek – számolt be a Nyugat.hu.

A város vezetése egy 74 pontból álló takarékossági programot terjeszt a közgyűlés elé, ami húsz céget, intézményt és magát az önkormányzatot is érinti. Ha sikerül a programban meghatározottakat mind végigvinniük és betartaniuk, azzal másfél milliárd forintot takaríthatnak meg.

A tervezett intézkedések között van, hogy a fűtésszezon idejére a város önkormányzata bezárja Savaria mozit, a Smidt Múzeumot és Schrammel-gyűjteményt is. A polgármester azt is bejelentette, hogy a Savaria Szimfonikus Zenekar innentől kezdve a sportházban fog működni. Az önkormányzat rendelkezésére álló, felfűtött ingatlanokat civil szervezeteknek fogják felajánlani, hogy ott tudják elvégezni a munkájukat. A programban azonban nincs szó leépítésekről, a közvilágítás ugyanúgy fog működni, és az óvodákat és bölcsődéket is 22 fokra fogják felfűteni.

Az energiaárak emelkedése miatt kénytelen bezárni ideiglenesen a soproni Hotel Lövér is. A népszerű háromcsillagos szálloda igazgatója szerint a hotel elsősorban a belföldi vendégkörre épít, és nem tudják úgy megemelni az árakat, hogy kitermeljék az ötszörösére emelkedő energiaköltségeket.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!