Varga Judit a 3000 milliárdos elvonási javaslatról: Jó irányba haladunk

2022. szeptember 18. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság vasárnap az uniós költségvetés védelme érdekében a jogállamiság elveinek magyarországi megsértései miatt nagy mértékű pénzmegvonást javasol Magyarországgal szemben. Ha ezt az Európai Unió Tanácsa elfogadja, akkor három magyar operatív program forrásainak 65 százalékát vonnák el Magyarországtól. Ez 7,5 milliárd euró, azaz mintegy 3000 milliárd forint.

Varga Judit igazságügyi miniszter minderre úgy reagált: „Jó irányba haladunk. A munkát folytatjuk. A Bizottság is elismerte, hogy az elmúlt időszakban a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során sok területen értünk el közösen pozitív eredményeket”.

De hasonlóan reagált Fürjes Balázs is. A miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint „a kormány sikeresen képviselte a nemzeti érdekeket, Brüsszelben végül csak felülkerekedik a józanság. Magyarország megkapja a jogos jussát, az uniós forrásokat. Ehhez pusztán az kell, hogy teljesítsük saját, tárgyalások alapján önként tett vállalásainkat”.

Közben Jakab Péter maradt a tolvajozásnál, mert ő meg úgy reagált a döntésre ,„3000 milliárdot vennének el a tolvaj miatt”. Volt párttársa, a Jobbik jelenlegi elnöke, Gyöngyösi Márton szerint pedig „eddig tartott a következmények nélküli lopás”. Szerinte ha ez a pénz nem érkezik meg, akkor „Magyarországot az államcsőd fogja fenyegetni már decemberben”.

A Momentum úgy reagált, „ez az orbáni korrupció és a magyar jogállam lábbal tiprásának a következménye. Ez a Fidesz elmúlt tizenkét évének a mérlege”. A párt egykori elnöke, Fekete-Győr András szerint pedig „súlyos csapást jelentene Magyarországra nézve, ha megvonnák ezt a pénzt, a gazdasági következményeit felmérni sem lehet”. Másik volt elnöke, Donáth Anna pedig úgy reagált, a „gyengekezű” EB ezzel menekülőutat hagyott a magyar kormánynak, mert „a Bizottság feltételei teljesíthetők, és ahogy korábban jósoltam, nem fogják alapjaiban megrengetni a NER rendszerét. A 3000 milliárdos büntetés így csak a médiának és a közvéleménynek szóló bizonygatása annak, hogy szigorúan veszik a magyar kormány 12 éve tartó lopásait”.

A Szanyi Tibor-féle Iszomm is reagált az EB-döntésre. Közleményükben azt írják, a mozgalom „ felháborodását fejezi ki azon huzavona okán, amit a magyar kormány folytat az Európai Bizottsággal, illetve más európai intézményekkel a Magyarországnak járó segélyforrásokkal kapcsolatban”. Szerintük a kormány a magyar embereknek járó pénzt nem kockáztathatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!