Vladimir ötször azt mondta, hogy „good”, majd ököllel ütni kezdték az őrt – bíróságon az Andrássy úti órarablás

2022. szeptember 16. – 17:56

frissítve

Vladimir ötször azt mondta, hogy „good”, majd ököllel ütni kezdték az őrt – bíróságon az Andrássy úti órarablás
A vádlott Petr O. a fegyveres rablás ügyében tartott előkészítő tárgyaláson 2022.09.16-án a Budapest Környéki törvényszéken – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kalapáccsal törték be a vitrineket és ököllel ütötték az alkalmazottakat azok a rablók, akik 2014 novemberében összesen 110 millió forintnyi karórát vittek el Budapestről az Hublot Andrássy úti szalonjából. Az ügy csak most jutott el a bíróságra, és bár rengeteg a tisztázatlan részlet, az már világos, hogy az elkövetők nem tartottak a lebukástól. Pénteken egy kazah-német állampolgárságú vádlott előkészítő tárgyalását tartották a Budapest Környéki Törvényszéken.

A lábbilincs egészen rövid lépéseket enged, ezért egy hosszú percig tart az ütemes csörgés, miközben egy fekete maszkos, vezetőszárat tartó fegyőr és a két méter magas, vékony testalkatú férfi a tárgyalóterem közepéig ér. A bíró ismerteti az eljárási szabályokat, majd a tolmács O. Petrhez fordulva oroszra fordítja mondatait. Engedélyezik a kezén lévő bilincs meglazítását, de mindvégig vezetőszáron marad, amikor a Budapest Környéki Törvényszék az iratismertetésen felidézi az utóbbi évtized legemlékezetesebb, ám eddig lezáratlan ügye, a 2014. őszi nagy órarablás részleteit.

Mivel az eset híre bejárta a sajtót, és a rendőrség közreadta az Andrássy út környező térfigyelő kameráinak felvételét is, jogosan gondolta bárki, hogy rövid időn belül elfogták a rablókat, de ez nem így van. A megbízókról máig csak annyi derült ki, hogy vélhetően oroszok, az elkövetők egyike szintén ismeretlen. A Budapesten zajló per másodrendű vádlottja egy cseh börtönben ül más bűncselekmény miatt, és őt nem sikerült ide szállítani, így egyelőre csak az elsőrendű vádlottnak, O. Petr-nek kell felelnie a történtekért.

A kamerafelvételeken nem ők ketten, hanem a rablás két további résztvevője szerepel, amint kezükben reklámszatyrokkal, november 22-én délelőtt egy mellékutcából a bolt felé sétálnak. Tétován lépnek, egyikük körbenéz, majd percekkel később megdöbbentően erőszakos cselekmény veszi kezdetét, miután belépnek az Hublot luxusóra-szalonjába.

Furcsa, hogy akkoriban éppen az Hublot-nál nem működtek a térfigyelő kamerák, hiszen a svájci luxusmárka legolcsóbb terméke is több százezer forintot ér. Nyolc éve, november 22-én délelőtt mégis a kamerák környékről összegyűjtött felvételeinek utolsó kockáinál szakadnak meg a képi bizonyítékok, ami jelentősen nehezíti a bíróság dolgát.

A vádirat szerint valamivel tizenegy óra után O. Petr, elsőrendű vádlott, valamint társa, I. Aleksei, és V. Rafailov és egy ismeretlen negyedik bandatag csengetett az Hublot bejáratánál. A biztonsági őr ajtót nyitott, ők pedig beléptek az óraszalonba, majd elkezdődött a közös színjáték. V. Rafailov eljátszotta a komoly vevőt és megkérte az egyik eladót, hogy mutasson meg neki öt-hat karórát. Ezeket az illető kivette egy zárt vitrinből és egy bőrtálcán letette az asztalra.

Rafailov nézegette egy darabig a kollekciót, majd rámutatott az órákra és ötször azt mondta: „good”.

Az előre kitalált jelre a rablóbanda ismeretlen tagja bőrkesztyűben ököllel többször fejen ütötte az őrt, majd csatlakozott hozzá O. Petr akivel közösen verték tovább.

Összevert eladók, összetört berendezés

Az orvosszakértő szerint az illető jobb oldali halántékcsontja eltört, fejében vérömleny keletkezett, ami életveszélyes sérülésnek számít, de az egész testén zúzódások keletkeztek. Közben I. Aleksei a két eladó egyikét kezdte ütni szintén az arcán és a fején, ezután az ismeretlen bandataggal közösen berángatták az eladótér mögött lévő vécébe, ahol a kezét a radiátorhoz bilincselték.

Később visszamentek a boltba, ahol a másik eladót is elkapták és őt is a vécébe hurcolták, ahol hátrabilincselték a kezét. Eddig nem tisztázódott, hogy a biztonsági őr teljesen elvesztette-e az eszméletét az ütésektől, de a rablók gondoltak az Andrássy úti járókelőkre, ezért a vérző fejű férfit egy takarófal mögé vitték, hogy az utcán senkinek ne tűnjön fel, mi zajlik az Andrássy úti óraboltban, fényes nappal.

Dr. Holdampf Gusztáv bíró hallgatja az ügyészt a tárgyaláson – Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex
Dr. Holdampf Gusztáv bíró hallgatja az ügyészt a tárgyaláson – Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex

A vádirat beszédes része, hogy miközben a rablók a náluk lévő 32 centis, fekete műanyagnyelű kalapácsokkal gondosan összetörték az összes vitrint, illetve a pultokat, hogy magukhoz vegyenek 27 darab Hublot órát, összesen 60 millió forint kárt okoztak a berendezésben, miközben a zsákmány teljes értéke 110 millió volt.

Végül, mindössze tizenhét perccel az érkezésük után elvették az ajtó távirányítóját az összevert biztonsági őrtől és távoztak az Hublot-szalonból. A társaság egy része egy kölcsönkért, német rendszámú BMW X3-assal menekült, ebben várakozott az akció idején L. Aleksei másodrendű vádlott. Az autót később szintén azonosította a rendőrség, a többiek pedig gyalog hagyták el a helyszínt.

Mennyit ér az ellopott órakollekció?

Dr. Soós Péter, O. Petr védője úgy látja, a beszerzett bizonyítékok alapján védence bűnösségét nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani, egyúttal kérte több tanúvallomás, köztük a koronatanúnak számító, cseh börtönben ülő zárkatárs vallomásának kirekesztését a bizonyítékok sorából. Indítványozta még, hogy rekesszék ki az eljárásból a fényképek alapján történt felismertetések eredményét is. Ez utóbbiak ugyanis a védő szerint komoly eljárási aggályokat vetnek föl, mert nem hangzottak el törvényes figyelmeztetések amikor megmutatták a fotókat a tanúknak. Dr. Soós Péter kezdeményezte azt is, hogy tisztázzák az ellopott árukészlet valós értékét, figyelembe véve a 2014-es euro/forint árfolyamot, mivel a vádirat ebben a kérdésben ellentmondásos.

A nyomozás során nem derült ki, hogy kik voltak azok az orosz állampolgárok, akik a rablás előtt megbízták L. Alekseit, hogy utazzon Budapestre és mérje fel az Andrássy úti óraszalont, illetve készítse elő a rablást.

Védőügyvédek a tárgyaláson – Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex
Védőügyvédek a tárgyaláson – Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex

A tárgyalás miatt Budapestre szállított O. Petrt társtettesként különösen nagy értékre elkövetett rablás, társtettesként aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése, illetve szintén társtettesként elkövetett életveszélyt okozó, valamint bűnsegédként elkövetett súlyos testi sértéssel vádolják, amiért tizenhárom év börtönbüntetést kaphat és tíz évre kiutasíthatják Magyarországról.

A mostani ügyben a nemzetközi jogsegély megakadása miatt nem ideszállított L. Aleksei védője, Dr. Mészáros Emese védencével nem tudott egyeztetni. Kérte, hogy ne függesszék fel az eljárást vele szemben, inkább sürgessék meg a másodrendű vádlott magyar bíróság elé állítását. Ezzel együtt a bíróság mégis felfüggesztette maximum hat hónapra, vagy a jogsegély-kérdés megoldásáig az eljárást, L. Aleksei-jel szemben.

A nyolc évvel ezelőtti Andrássy úti órabolt kirablásának ügyében legközelebb szeptember 20-án és 22-én tartanak tárgyalásokat a Budapest Környéki Törvényszéken.

A cikkben a vádiratban szereplő neveket használtuk, amelyek nem követik az orosz nevek magyaros átírásának (Pjotr, Vlagyimir, Alekszej) szabályait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!