Maradandó fogyatékosságot okozott a fejlövés a nagybörzsönyi vadászaton

2022. szeptember 15. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a nyomozást annak a 60 éves férfinak az ügyében, aki a gyanú szerint két éve egy vadászat során puskájával fejbe lőtte a vadászatvezetőt, aki ettől maradandó fogyatékosságot szenvedett – írja a Police.hu.

2020. július 3-án késő este a nagybörzsönyi erdőben történt vadászbalesethez riasztották a rendőröket. A bejelentés szerint a vendég megcsúszott és véletlenül fejbe lőtte a vadászatvezetőt. A kiérkező mentősök ellátták a fejbe lőtt férfit. A rendőrök elszámoltatták a balesetet bejelentő G. Istvánt, aki azt mondta, hogy a terepjáróban ülő vadászatvezető a kocsi felé húzta őt, a mozdulat közben eldördült egy vétlen lövés, amely megsebesítette társát.

Az igazságügyi orvosszakértő véleménye szerint a 42 éves áldozat súlyos egészségromlást szenvedett. Maradandó fogyatékosságának mértéke 70 százalék feletti, a traumás sérülés miatt idegrendszeri károsodás, spasztikus bénulás alakult ki nála. A balesetre és az azt megelőző történtekre nem emlékezett.

Az igazságügyi vadászati szakértő szerint a szabályok be nem tartása okozta a balesetet. G. István a fegyvert nem a vadászattal és fegyvertartással kapcsolatos előírásoknak megfelelően tartotta, használta, ezért fordulhatott elő, hogy az utastérben kitámasztott golyós vadászlőfegyver egy mozdulattól elsült, a lövedék pedig a sértett fejét átszakítva, koponyájából egy darabot kitépve, a jármű tetején keresztül távozott.

A férfi panasszal élt a gyanúsítás ellen, a terhére rótt bűncselekményt nem ismerte el. Védekezésében azt mondta, hogy a vadászati és fegyverkezelési szabályokat teljes egészében betartotta. Állítása szerint a baleset tőle független, rajta kívül álló okok miatt történt. Hozzátette, hogy a baleset után havi rendszerességgel 300 ezer forintot juttatott az áldozat családjának, melyet 2022-től 360 ezer forintra emelt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya befejezte a 60 éves férfival szemben folytatott eljárását, az ügy iratait átadták az ügyészségnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!