Letartóztatták Gyenes Leventét, Gyömrő polgármesterét

2022. szeptember 15. – 19:17

frissítve

Letartóztatták Gyenes Leventét, Gyömrő polgármesterét
Gyenes Levente – Fotó: Gyömrői önkormányzat / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Lapinformációk szerint letartóztatták Gyömrő polgármesterét, Gyenes Leventét. A gyömrői önkormányzat szerint a polgármester áfacsalási ügybe keveredett, de nincs köze a gyanús cégekhez, és az önkormányzat sem érintett. A politikus előélete bővelkedett érdekes, botrányos fordulatokban.

A Magyar Nemzet információi szerint a NAV nyomozói a napokban őrizetbe vették, majd a bíróság csütörtökön le is tartóztatta Gyömrő polgármesterét, Gyenes Leventét és társait. A lap úgy tudja, az ügyben bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt van folyamatban eljárás.

A napokban hatósági személyek jelentek meg Gyömrő polgármesterének otthonánál – tájékoztatta a lapot az egyik helyi lakos. A Magyar Nemzet szerint a politikusnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói jártak. A lap szerint öt társával együtt őrizetbe is vette a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága a polgármestert, sőt csütörtökön Gyenest és társait harminc napra nem jogerősen le is tartóztatta a Szombathelyi Járásbíróság.

A lap kereste a nyomozást felügyelő Vas Megyei Főügyészséget, ők annyit mondtak, hogy hat személyt csütörtökön valóban letartóztatott a bíróság, és az ügyben bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt rendeltek el nyomozást.

Gyömrő önkormányzata a kora esti órákban értesült a Gyenes Levente polgármester urat érintő bírósági döntésről, valamint az ezzel összefüggésben lévő ügyről, áll a település hivatalos közösségi oldalán. Az önkormányzat a következőket fűzi hozzá az esethez:

Az ügy nem kapcsolódik Gyenes Levente polgármesteri tevékenységéhez sem a mostani, sem a korábbi időszakot tekintve. Az önkormányzat nem érintett, hatósági vizsgálat, nyomozás nem zajlik náluk. Az önkormányzatunk működése folyamatos és zavartalan, a polgármesteri munkakört, hatásköröket és jogköröket az alpolgármester gyakorolja.

Gyenes Levente minden ellene felhozott vádat tagad, az ügyben ártatlannak vallja magát, és bízik abban, hogy ez minél előbb be is bizonyosodik. A gyanúsítás szerint az áfa befizetését elmulasztó cégekkel kapcsolatban nem állt, ezekhez kapcsolódóan semmilyen vezetői vagy döntéshozói pozícióban nincs.

A polgármester előélete eddig is bővelkedett érdekes, botrányos fordulatokban.

Fehér por, meztelen nők, ítélet áfacsalás miatt

2014-ben olyan fotók jelentek meg a Blikkben, amelyeken Gyenes Levente fehér port szív fel az orrába egy meztelen nő testéről. A nő testén banán és eperkarikák is vannak. Egy másik képen egy faházban szív az orrába valamit. Gyenes szerint korábban ellopták az irodájából a laptopját, amin valóban lehettek képek meztelen nőkről, de azok miatt senkinek nem tartozik elszámolással. Gyenes szerint ha bármiféle fehér por is látható volt a fotókon, az manipulált kép lehetett, mert soha nem élt kábítószerrel.

Gyenes ezután bizalmatlansági szavazást kért maga ellen, de a testületi ülésen egyhangúan mellette szavaztak. Gyenes a választáson 3942 szavazatot kapott, a második legjobb jelölt a Fidesz-KDNP-é volt, 732 vokssal.

Ugyanazon évben októberben adócsalás miatt első fokon 9 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék Gyenest egy 32 vádlott ellen indított per ítéletében. Gyenes Levente – aki hetedrendű vádlott volt a perben – bűnszervezet által kibocsájtott fiktív számlák felhasználásával nyújtott be adóbevallást több hónapon keresztül 2007-ben. A jogellenesen csökkentett áfa összege mintegy 6,3 millió forint volt. Fodor Endre tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor elmondta, hogy a vádlott megtérítette az okozott kárt.

Gyenest a közügyektől nem tiltotta el a bíróság, ezért indulhatott újra a polgármesteri székért. 2016-ban meg is választották Gyömrő polgármesterévé: a szavazók több, mint kétharmada, nagyjából 80 százaléka voksolt rá. Bár a Belügyminisztérium szerint méltatlanság miatt le kellett volna maradnia, Gyenes maradt. Az Igazságügyi Minisztérium külön Gyenes miatt kezdett dolgozni egy olyan jogszabályon, hogy erkölcsi bizonyítvány híján ne lehessen polgármesteri tisztet betölteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!