Elúsztatta Budapestet a felhőszakadás

2022. szeptember 15. – 15:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elérte Budapestet a zivatar, esővízben úsznak a pesti és budai utcák. Olvasóink sorra küldik a képeket, videókat a víz alá került helyszínekről.

Villámárvíz a Gellért téren:

Alkotás út:

Úszó Klinikák megálló:

A Kőbányai Óhegy utcában kidőlt egy fa az útra, senki semerre, olvasónk egy 95-ös buszon várja a megváltást:

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója

A heves esőzés hatására kidőlt egy fa a Horváth Mihály téren:

Olvasónk fotója
Olvasónk fotója

Villányi úti lábfürdő:


Kollégánk, Simor Dani a Gellért térről küldött képeket, ahol tele lett sárral a villamossín, és pajszerral kellett kipiszkálni a vájatból. (A villamosok rövid ideig álltak.)

Fotó: Simor Dániel / Telex Fotó: Simor Dániel / Telex
Fotó: Simor Dániel / Telex

Nemcsak a főváros van gondban: újabb megyékre adtak ki másodfokú riasztást zivatarveszély miatt:

Zivatarveszély miatt másodfokú riasztást adott ki Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Vas és Veszprém megye mellett Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, valamint Fejér megyére is az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön.

Csütörtök délután és kora este az ország délnyugati, déli területein heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek – írja az OMSZ.

A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

A zivatarok környezetében viharos 60-80 kilométer/órás, heves zivatarok esetén 90-110 kilométer/órás széllökésre, 1-3 centiméteres – heves zivatarok esetén 2-4 centiméteres – jégesőre kell számítani.

Rövid idő alatt lokálisan nagyobb mennyiségű, akár 25-40 milliméter csapadék is hullhat.

Hozzátették: az este folyamán északnyugat felől stabilizálódik a légkör, és fokozatosan a déli területekre korlátozódik a zivatartevékenység. Pénteken napközben legfeljebb a déli, délnyugati, határhoz közeli területeken fordulhat elő egy-egy gyengébb zivatar.

Az Időkép percről percre követi a szezonzáró frontrendszer kialakulását. Legfrissebb bejegyzésük szerint a zivatar hamarosan Budapestet is eléri.

Frissítés 15:05 A cikk élesítésének pillanatában meg is érkezett.

A csütörtöki zivatarokat pénteki lehűlés követi, derül ki az OMSZ közleményéből, amit az MTI közölt.

Megélénkül a szél és többfelé, többször kell számítani csapadékra is. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között alakul majd, a tartósan felhős nyugati tájakon lesz hűvösebb és északkeleten a legmelegebb.

Szombaton jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 19 fok között várható. A keleti határ közelében lehet számítani az enyhébb, a csapadékosabb délnyugati tájakon a hűvösebb időre.

Vasárnap délutánra északkeleten is felszakadozik, csökken a felhőzet, az ország nagy részén akár több órára is kisüthet a nap, de továbbra sem lesz 19 foknál melegebb. Elszórtan valószínű zápor, főleg északkeleten egy-egy zivatar. A szél nagy területen megerősödik, helyenként viharossá fokozódhat majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!