Budapesten most mindenki megnézheti, megéri-e napelemet szerelni a háza tetejére

2022. szeptember 14. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Paksi Atomerőmű kapacitása 2000 MW-os kapacitásának két és félszeresét, 5000 MW napelemes potenciált rejtenek a fővárosi tetők, derült ki egy friss felmérésből. A szám a Budapest Szolár Térkép összeállításakor derült ki.

Az internetes térkép és applikáció alapján mindenki megnézheti ingatlanra lebontva a budapesti háztetők hőtérképét-benapozottságát, és megtudhatja azt is, hogy a saját háztetőjén hány négyzetméter alkalmas napelem elhelyezésére és az mennyi áramot tudna termelni. A rendszer beindításának költsége azonban nem található, így nem lehet kikalkulálni, hogy a beruházás hány év alatt térülhet meg.

Forrás: Magyar Napelem Napkollektor Szövetség
Forrás: Magyar Napelem Napkollektor Szövetség

A térképről kiderül az is, hogy például a Városháza épülete napelemekkel évi 1520400 kWh/év áramot tudna termelni. Mint Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a bemutatón elmondta, Budapest célja hosszabb távon, hogy a városi közszolgáltatások a saját maguk által megtermelt energiából működhessenek.

„Az elszánás adott, a városvezetésben legalábbis, és a pénz is rendelkezésre állna, ha a magyar kormány végrehajtaná végre azt a jogállami fordulatot, ami az uniós források megszerzéséhez szükséges”

tette hozzá.

Kiss Ernő, a több mint 300 iparági vállalatot tömörítő Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke elmondta, hogy a napelemes piac soha nem látott mértékben fejlődik Magyarországon, és már egy lakossági méretű napelem esetében is kedvező megtérülési mutatók érhetők el: átlag alatti fogyasztás és árszint mellett 8-10 év, a feletti kategóriában 4-5 év.

„A megnövekedett energiaköltségek következtében százezres nagyságrendű a tagvállalatainknál az érdeklődés. Érdemes azonban az MNNSZ szakembereire türelemmel várni, mert a robbanásszerű igénynövekedés következtében gombamód szaporodnak a napelem-telepítő vállalkozások, sokszor megfelelő háttér, eszközök és referenciák nélkül” – figyelmeztetett a szakember.

Valószínűleg a nagy érdeklődés miatt a térkép kora délutánra lehalt, az adatokat nem lehet elérni róla.

Kövess minket Facebookon is!