Júliusban 8,2 milliárd forinttal nőtt a közintézmények tartozása

2022. szeptember 13. – 08:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónap alatt, július végéig 8,2 milliárd forinttal emelkedett a közintézmények lejárt tartozása – írja a Népszava.

A Magyar Államkincstár (MÁK) közlése szerint a költségvetési intézmények lejárt adóssága július végén 47,2 milliárd forint volt, ami történelmi összehasonlításban ugyan nem kiemelkedő, de így is egyéves csúcsot jelent.

Az 581 közintézményből 290 jelentett kisebb-nagyobb lejárt tartozást, vagyis minden második intézménynél küzdenek lejárt adóssággal.

A MÁK adatai szerint az adósság nagy részét, 29,2 milliárd forintot az egészségügyi intézmények halmozták fel. Emellett több oktatási és rendőrségi szervezet is van, amelyek nem tudnak fizetni a beszállítóiknak. Nem meglepő, hogy az adósságok problémája szinte kizárólag a Belügyminisztériumnál csapódik le: a 47,2 milliárdos lejárt adósságból 42,3 milliárdot a Pintér Sándor vezette minisztérium felügyelete alatt működő szervezeteknél tartanak nyilván. A választás utáni kormányátalakítás miatt három alulfinanszírozott terület: az egészségügy, az oktatás és a rendvédelem is a belügyhöz került.

A leginkább eladósodott költségvetési intézmény az Új Szent János Kórház, amelynek július végén 2,67 milliárd forint lejárt tartozása volt, ez 454 millió forinttal több az előző hónaphoz képest.

A tíz legtöbb tartozást felhalmozó közintézmény közé három rendvédelmi szerv is bekerült:

  • Az Országos Rendőr-főkapitányságnál beélesedett egy (vagy több) 1,5 milliárd forintos követelés, így az intézmény tartozása 2,4 milliárd forintra ugrott.
  • A Készenléti Rendőrségnél 1,7 milliárdos ki nem fizetett adósságot talált a MÁK.
  • A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága ugyan kis mértékben csökkentette, de még így is egymilliárd forint feletti tartozása van.

A MÁK adataiból kiderül, hogy az állami fenntartású szociális intézményeknél nincsenek jelentős finanszírozási gondok, általában 1–5 millió forintos tartozásról adtak számot.

25 tankerületnél összesen 1,6 milliárdnyi lejárt számlát találtak, de csak néhány tankerület (békéscsabai, belső-pesti, szigetszentmiklósi és nagykanizsai) küzd 200 millió forintot meghaladó adóssággal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!