A rendőrség és a TikTok is ismeri azt a 19 évest, aki 70 milliós Mercedesszel karambolozott az Egér úton

2022. szeptember 13. – 04:50

frissítve

A rendőrség és a TikTok is ismeri azt a 19 évest, aki 70 milliós Mercedesszel karambolozott az Egér úton
Két személy sérülésével járó közlekedési baleset nyomai az Egér úton, 2022. szeptember 9-én – Fotó: baleset-info.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőri helyszínelők nyomfestése alapján négy csúszó kerékkel sodródott át a szemközti sávba, majd ütközött össze egy arra járó Forddal egy Mercedes-AMG GT C Roadster szeptember 9-én éjjel, az Egér úton. A sportkocsi az M1-es autópálya irányából a Kőérberki út felé haladt, amikor a baleset történt, és az ütközés során a Ford utasai sérültek meg könnyebben.

A helyszínen készített fotókat a Baleset-info weboldal osztotta meg elsőként. Ugyanitt azt írják, hogy a német rendszámú AMG Mercedest egy 19 éves fiatalember vezette, akinek már korábban bevonták a jogosítványát, így egyáltalán nem ülhetett volna volán mögé.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Telexnek adott tájékoztatása szerint szabálysértési eljárás indult, illetve előállítottak, majd kihallgattak egy 19 éves férfit, akit korábban ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés bűncselekménye miatt tiltott el a vezetéstől a bíróság. A korábbi ügy súlyosságát jelzi, hogy a törvény szerint csak 0,50 g/l ezrelék véralkohol-, illetve 0,25 mg/l ezrelék levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb érték esetén minősül bűncselekménynek az ittas vezetés, ez alatt szabálysértési ügyre számíthatnak az érintettek.

A mostanihoz hasonló baleseti ügyeket – ahol nincs súlyos sérült – általában közönséges szabálysértésként kezelik, így okozóik alapesetben legfeljebb 150 ezer forint pénzbüntetésre és legfeljebb egy év járművezetéstől való eltiltásra számíthatnak. Dr. Herpy Miklós közlekedési jogász szerint az Egér úti eset következménye ugyanakkor sokkal súlyosabb lehet, vagyis a Mercedes vezetője rendkívül nehéz helyzetben van, hiszen ügyét akkor is szigorúan ítélnék meg, ha a vizsgálat után kiderülne, hogy nem ő felelős a balesetért.

A közlekedési jogász emlékeztet, hogy a büntető törvénykönyv tavaly év közepi módosítása óta nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek minősül, ha valaki az eltiltása idején vezet. Az új szabályok alapján a bűncselekményért eltiltott személy akár három év szabadságvesztésre ítélhető. A Mercedes vezetőjének esetében további súlyosbító körülménnyé válhat, ha miatta történt a másik autóban ülők sérülésével végződő Egér úti ütközés. Bár a törvénymódosítás hatálybalépése óta nincs kialakult joggyakorlat, dr. Herpy úgy látja: a bírótól függően nagyon eltérő lehet, hogy mennyire szigorú ítélet születik végül. Az elméleti felső határ három év szabadságvesztés, az eltiltás pedig akár évekre szólhat, ad absurdum végleges is lehet, azonban a körülményeket figyelembe véve végül a pénzbüntetés és a további eltiltás tűnik a legvalószínűbbnek.

A felső képen az összetört Mercedes-AMG GT, az alsón a Ford, amelyben ketten sérültek meg a baleset során – Fotó: baleset-info.hu A felső képen az összetört Mercedes-AMG GT, az alsón a Ford, amelyben ketten sérültek meg a baleset során – Fotó: baleset-info.hu
A felső képen az összetört Mercedes-AMG GT, az alsón a Ford, amelyben ketten sérültek meg a baleset során – Fotó: baleset-info.hu

Nem a pénteki baleset az első alkalom, amikor a jellegzetes matt kék festésű Mercedes-AMG GT C Roadster fotói felbukkannak a médiában. 2021. január 13-án ugyanez az autó tört össze a Széchenyi tér Belügyminisztérium előtti szakaszán, miután vezetője elvesztette uralmát a jármű fölött, és az 560 lóerős sportautó felsodródott a parkosított járdaszigetre. Az újként 50-70 millió forintos Mercedest jól ismerik a környéken élők, hiszen többször felbukkant a Four Seasons Hotel előtt, illetve gazdája számos TikTok-videóban mutatta meg, hogy tökéletesen félreértette az M. Richárd-ügy tanulságait, de ezek a régebbi felvételek jelenleg csupán más felhasználók profiljában, másolatként érhetők el.

Dr. Karap Gergő szakpszichológus, igazságügyi szakértő a Telexnek azt mondta: a mostanihoz hasonló esetekben vizsgálattal, tesztek segítségével döntik el, hogy valaki a képességeit, illetve a személyiségét tekintve hordoz-e olyan tulajdonságokat, amelyek veszélyt jelentenek a többi közlekedőre nézve. Ez határozhatja meg azt is, hogy egy eltiltás hatálya alatt balesetet okozó autóst véglegesen eltiltanak-e a járművezetéstől, vagy sem. A végleges eltiltás mellett szóló tényező például a fokozott kockázatvállalási hajlandóság, az önkontroll hiánya, illetve az, ha az illető nem képes megfelelően értelmezni a közlekedési szabályokat, vagy azok felett állónak tekinti magát. A szakértő leszögezi, hogy a pszichológiai szakértői vizsgálatot elrendelő szerv, tehát például a bíróság szakmai kérdéseket tesz fel a szakértőnek, amelyekre válaszolnia kell. Vagyis nem a szakértő hoz döntést arról, hogy valakit időlegesen vagy véglegesen el kell-e tiltani a járművezetéstől – ő csak ennek a döntésnek a meghozatalában segít a hatóságoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!