Nézőpont: Július óta 7 százalékot gyengült a Fidesz

2022. szeptember 12. – 10:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz és a baloldal is gyengült nyáron – ezzel az „Elefánt és az egér is dübörgött a hídon” típusú címmel adta ki a legfrissebb közvélemény-kutatásáról készített közleményét a kormányhoz közel álló Nézőpont Intézet.

Az augusztusi pártpreferenciákról felvett adatokból kiderült, hogy

  • a Fidesz támogatottsága 7 százalékot, míg az ellenzéki tömb – a tavaszi választáson együtt indult szervezetek összes – támogatottsága 1 százalékot csökkent júliusról augusztusra;
  • ugyanakkor a Fidesz még így is játszva behúzná a parlamenti többséget, ha most vasárnap lennének választások: 47 százalékon áll az összesített ellenzék 16 százalékával szemben (és 16 százalékra tették a „bizonytalan baloldaliakat” is).

A Nézőpont szerint a kormánypárt népszerűségvesztésének oka elsősorban „a nyugati szankciókra adott orosz válasz miatt emelkedő energiaárak lehetnek, valamint a hatásukra felpörgött infláció és a pesszimista fogyasztói hangulat”. Azt is kiemelik, hogy a Fidesz-tábort elhagyók bizonytalanok lettek, és nem ellenzékiek. Ebbe a bizonytalan csoportba, amely immár 11 százalékra nőtt, az egyik pártlistára sem szavazó, de mégis aktív polgárok tartoznak.

A pártpreferenciákból látható, hogy ha a baloldalt nem egységes tömbként, hanem pártonként kezelik, akkor a DK a legnépszerűbb baloldali párt, a szélsőjobbos Mi Hazánkkal holtversenyben 6-6 százalékon állnak, mindkettő népszerűsége 1-1 százalékponttal nőtt júliusról augusztusra. A Momentum 5 százalékon maradt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága 5-ről 4 százalékra, a Jobbiké 4-ről 3 százalékra csökkent, a többi párt 1 százalékon áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!