Medvegyev: Kijev adja meg magát Oroszország feltételei szerint, Dömötör: Ez mégiscsak egyfajta nyitottság a tárgyalásokra

2022. szeptember 12. – 21:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyenes Beszéd egyik vendége Dömötör Csaba parlamenti államtitkár volt hétfő este, a beszélgetésben pedig többek között az orosz–ukrán háborúról, a szankciós politikáról és a béketárgyalásokról is szó esett.

A beszélgetés egy pontján – miután az ATV munkatársa egyetlen értelmezhető választ nem kapott arra a felvetésre, hogy ha a Fidesz ennyire elhibázottnak tartja a szankciós politikát, miért írta alá azt a hat szankciós csomagot –, a műsorvezető rákérdezett, hogy akkor mit tegyen a világ, mit tegyen Európa, nézze-e ölbe tett kézzel, ahogy egy szuverén államot lerohan Oroszország.

Dömötör Csaba erre a béketárgyalás szót kezdte ismételgetni: mindenkinek azon kellene dolgoznia, hogy ez összejöjjön. A műsorvezető felvetette, hogy mégis hogyan képzeli ezt, amikor Putyin nem volt hajlandó erre, mire Dömötör úgy fogalmazott, a napokban is felvetették az oroszok, hogy nyitottak lennének erre „bizonyos körülmények között”.

Azon túl, hogy a Kreml szóvivője éppen ma közölte, hogy Oroszország szerint nincsenek kilátásban az Ukrajnával folytatandó béketárgyalások, Dömötör fenti mondatára a műsorvezető felhozta, mit mondott ezzel kapcsolatban szintén ma, hétfőn Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök – aki jelenleg a moszkvai Biztonsági Tanács helyettes vezetője –, amire egészen sajátos reakciót adott a fideszes politikus.

Miután az ukrán elnök azt nyilatkozta, nem igazán lehet olyanokkal tárgyalni, akik ultimátumokat fogalmaznak meg, de eleve bármit is csak úgy írna alá, ha az orosz erők elhagynák Ukrajna területét, Medvegyev korábbi orosz elnök a következőt nyilatkozta:

„A mostani ultimátumok csupán bemelegítések gyerekeknek, előzetesek a jövőbeni követelésünk előtt. Az ukrán elnök tudja, mi az: a kijevi rezsim adja meg magát Oroszország feltételei szerint.”

Medvegyev fenti gondolatára Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a következőképpen válaszolt:

„Na, jó, de mégiscsak egyfajta nyitottság a tárgyalásokra.”

Majd hozzátette, reméli, hogy ukrán részről is van nyitottság.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!