A gyerekeknek akarnak jót az orosz honlapon kitölthető IQ-teszttel – mondja a belügyi államtitkár

2022. szeptember 9. – 16:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány hete jelent meg a hír, hogy az állami gondoskodásban élő 6–18 éves gyerekeken IQ-tesztet kellett elvégezni a Belügyminisztérium kérésére. Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat által kiadott utasításban szereplő link ráadásul egy orosz fejlesztésű honlapra mutatott.

Az úgynevezett „pályaalkalmassági/IQ-felmérésről” a DK-s Arató Gergely írásban kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert. Arra volt kíváncsi, hogy mi volt a célja ennek a tesztnek, miért éppen ezt a nem validált orosz tesztet választották, azért fizettek-e, ki döntött a tesztről és mire akarják felhasználni az eredményeket. A miniszter helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt; a választ, amely itt olvasható pdf-ben, a 24.hu szúrta ki.

Rétvári szerint a gyermekvédelemben élők szűrése a tehetségazonosítás és képességvizsgálat eszközeivel „fontos mérföldköve” annak, hogy a családjukat nélkülöző, traumatizált gyermekek is megkapják a jövőjüket segítő lehetőségeket, kapaszkodókat. Az államtitkár szerint az orosz fejlesztésű oldal használatával kapcsolatban „adatvédelmi aggályok nem merülnek fel, mert semmilyen személyes adat megadására nem volt szükség”, vagyis a tesztet kitöltő gyerek nem beazonosítható.

Az államtitkár az öt kérdés közül az alábbi háromra nem válaszolt:

  • Miért pont ezt az orosz tesztet választották, miért nem egy validáltat?
  • Ki döntött a teszt elvégzéséről?
  • Fizettek ezért az orosz vállalatnak, vagy ingyen kapták a teszteket?

Arról viszont írt a válaszában, hogy a következő időszakban új elemekkel folytatódik a gyermekvédelemben élők jövőjét segítő, pályaválasztását megalapozó, az egyéni kompetenciák mérését még hatékonyabban feltérképező programok rendszerszintű kiépítése. Hogy mik lesznek ezek az új elemek, arra nem tért ki.

A 24.hu megjegyzi: Rétvári államtitkár magyarázatát árnyalja, hogy a hvg.hu azóta már megírta: az orosz IQ-teszt a készítői szerint is kevés egy felelős döntéshez. A 2016-ban alapított cég honlapjának célja a különböző tesztekkel „elsősorban a szórakoztatás, lehetőséget akarnak adni az embereknek arra, hogy jól érezzék magukat, a teszteket nem ellenőrizték szakértők”, az egyes tesztek megbízhatóságáról nincsenek pontos információk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!