Novák Katalin: Mi, magyarok sokat tanultunk II. Erzsébettől a nemzetért és a családért való kiállásban

2022. szeptember 8. – 20:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzetközi közélet mellett a magyar politikusok is sorra búcsúznak II. Erzsébet királynőtől Facebookon. A brit uralkodó 96 éves korában halt meg csütörtökön.

„A nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk!” – ezekkel a szavakkal emlékszik II. Erzsébetre Novák Katalin. A köztársasági elnök őszinte részvétét fejezte ki a királyi család tagjainak. „Szomorú szívvel és tisztelettel búcsúzunk a XX. századi brit és Európa történelmének egyik legmeghatározóbb alakjától. Mi, magyarok sokat tanultunk II. Erzsébettől a nemzetért és a családért való kiállásban” – fogalmazott Novák.

„Isten nyugosztalja II. Erzsébet királynőt!” – posztolta csütörtök este Orbán Viktor.

A miniszterelnök brit kollégájának, Liz Trussnak írt gyásztáviratban fejezte ki részvétét II. Erzsébet királynő halála kapcsán – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke péntek reggel.

„Nagy fájdalommal és szomorúsággal hallom, hogy Őfelsége II. Erzsébet királynő elhunyt. Elkötelezettsége és szolgálata az Egyesült Királyságért példa mindannyiunk számára” – írta Orbán Viktor. Hozzátette: mindig szeretettel fogunk emlékezni Őfelsége magyarországi látogatására, amely tovább erősítette kapcsolatainkat. „Gondolataink és imáink Önnel és az Egyesült Királyság népével vannak” – zárta levelét Orbán.

„II. Erzsébet maga volt a velünk élő történelem. Tartalommal, lélekkel, tartással töltötte meg a monarchia elavultnak tűnő intézményét. Uralkodása szolgálat volt, Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség szolgálata” – írja Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint a brit uralkodó mindig értette a kort, amelyben élt, és megtalálta a hangot megannyi generációval. „Churchilltől a frissen beiktatott Liz Trussig tizenöt kormányfővel dolgozott együtt, a nép akaratát mindig tiszteletben tartva. Egy apró asszonyt, egy nagyformátumú államfőt veszített Nagy-Britannia és a világ, osztozom a gyászolók fájdalmában.”

„II. Erzsébet brit királynő a történelmi pillanat korszakos uralkodója volt” Gyurcsány Ferenc szerint, aki nagyon messziről, innen egy másiknak tűnő világból becsülte a brit uralkodót.

„Egy világ, és az általa vezetett Brit Birodalom omlott össze az ő uralkodása alatt, ő meg vezette országát egy új világba, megrendítően alázatosan, mégis magabiztosan” – írja a DK elnöke és frakcióvezetője.

„Nagy idők tanúja távozott. Isten nyugosztalja a királynőt!” Ezt pedig Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője osztotta meg Facebook-oldalára.

A Buckingham-palotánál lerótta kegyeletét, és virágot helyezett el Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete is a többezres tömeggel együtt.

A nagykövet az Indexnek azt nyilatkozta, hogy nagyköveti megbízólevele átvételekor egy videóbeszélgetés keretében „találkozhatott” a királynővel, akivel 15 percet beszélhetett. „Kedves, melegszívű, felkészült és tájékozott hölgyet ismertem meg személyében, aki 1993-as budapesti látogatását is kedves emlékei között tartotta számon” – fogalmazott Kumin.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!