Sebességkorlátozást vezetett be a Csömöri úti felüljárón a főváros a Telex cikke után

2022. szeptember 8. – 05:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Csömöri utat és a Drégelyvár utcát összekötő felüljáró évek óta megkeseríti a mellette lakó zuglóiak életét, akik földrengésszerű rázkódásokra panaszkodnak, erről hétfőn számoltunk be. A Telex riportjából az is kiderült, hiába van hivatalos papírja a lakóknak arról, hogy a létesítmény „nem felel meg a vonatkozó előírásoknak”, egyelőre azért nem javítják meg a híd zuglói rámpáját, mert nincs rá pénz.

A cikkünk megjelenése után ugyanakkor levelet kaptunk a Főpolgármesteri Hivataltól, amelyben azt írják, a problémát megismerve, átmeneti intézkedésekkel próbálják gyorsan javítani a helyzetet. Ennek jegyében a főváros kérésére a Budapest Közút Zrt. szerdán:

  • 30 km/órás sebességkorlátozást vezetett be a Csömöri utat és a Drégelyvár utcát összekötő felüljárón,
  • illetve táblával figyelmezteti a sofőröket az egyenetlen úttestre.

A főváros levele szerint a felújítást minél hamarabb szeretné elkezdeni a Budapest Közút Zrt. Bár „az ismert okok miatt” nem volt erre lehetőség idén, a jövő évi tervek között ismét szerepel a hídra felvezető rámpa felújítása.

A frissen kihelyezett táblák a felüljárónál – Olvasó fotó / Telex A frissen kihelyezett táblák a felüljárónál – Olvasó fotó / Telex
A frissen kihelyezett táblák a felüljárónál – Olvasó fotó / Telex

„Mintha ötpercenként egy-egy kisebb földrengés zajlana le”

– ezt írta a Zuglóban, a Csömöri úton lakó Veronika egy 2018-as levelében, amelyben a Budapest Közút Zrt.-től kért segítséget. A nő több mint 4 éve folytat bürokratikus szélmalomharcot az ügyben: kereste a kerületi jegyzőt, a zuglói városüzemeltetést, a kormányhivatal illetékes osztályát és több zuglói önkormányzati képviselőt (az MKKP-s képviselőnek még versbe is szedte a problémáit). Bár a híd felújítása végül 2021-ben valóban megtörtént, a felüljáróra felvezető szakaszt ekkor sem javították ki. Azóta hivatalos mérés alapján a kormányhivatal megállapította, hogy a felüljáró nem felel meg a vonatkozó előírásoknak, valódi megoldás viszont továbbra sem történt.

A környékbeliek között van, aki már hang alapján meg tudja mondani, hogy milyen típusú busz megy el épp a felüljárón, más a faliórájának ingáját figyelve számolja napközben a hídon áthaladó teherautókat. A Telex riportjában részletesen meséltek arról, milyenek a hétköznapok a felüljáró mellett, egyikük így fogalmazott:

„Zörögnek még a pincében is a befőttek a polcon, a földszinten csilingelnek a poharak a konyhaszekrényben, az emeleten meg látszik, ahogy napról napra lazulnak a csempék a falon.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!