Szeged polgármestere cáfolja, hogy hírlapi kacsa lenne Orbán Viktor pénteki szegedi útja

2022. szeptember 6. – 14:37

frissítve

Szeged polgármestere cáfolja, hogy hírlapi kacsa lenne Orbán Viktor pénteki szegedi útja
A szegedi Belvárosi híd – Fotó: Molnár-Bernáth László / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden Havasi Bertalan, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke „hírlapi kacsának” minősítette azokat a híreket, amelyek szerint Orbán pénteken Szegedre látogat, ahol részt vesz ötszáz határvadász ünnepélyes eskütételén.

Havasi nyilatkozatára Botka László, Szeged polgármestere lapunknak azt mondta: példátlan túlzásnak tartja azt a lezárást, amelyet Orbán Viktor pénteki érkezése miatt terveznek a városban, és egyúttal cáfolta, hogy „hírlapi kacsa” lenne a miniszterelnök pénteki, szegedi látogatása. „Nem azzal van a baj, hogy a miniszterelnök jön, hanem a lezárás mértékével” – mondta a Telexnek Botka László, aki egy hivatalos levéllel is alátámasztotta állítását.

„A polgármesteri hivatal múlt héten csütörtökön kapta meg a hivatalos levelet, tájékoztatást az ünnepségről, majd egy nappal később a Szegedi Közlekedési Társaság az Országos Rendőr-főkapitányság utasítása alapján határozatot kapott a szegedi rendőrségtől a lezárásokról” – mondta Botka László, hozzátéve, hogy azóta nem kapott információt arról, hogy pénteken érkezik-e Orbán Viktor Szegedre.

A polgármesteri hivatal a Szeged.hu rendelkezésére bocsátotta a meghívót, amelyben a Készenléti Rendőrség parancsnoka a Határvadász Ezred megalakulására és eskütételére invitál szeptember 9-ére, Szegedre, és amelyen az szerepel, hogy az ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök mondja. A meghívón szerepel dr. Balogh János rendőr altábornagy és dr. Tarcsa Csaba rendőr vezérőrnagy aláírása és az Országos Rendőr-főkapitányság pecsétje.

Kerestük a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy megtudjuk, fenntartja-e korábbi állítását, és továbbra is hírlapi kacsának tartja-e a miniszterelnök szegedi látogatását, és megy-e Orbán Viktor pénteken Szegedre.

Kerestük az ORFK sajtóközpontját is, hogy megtudjuk, valóban adott-e ki ilyen meghívót a Készenléti Rendőrség parancsnoka és az országos rendőrfőkapitány.

Habár ők cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak, a Szeged területét érintő közterületi rendezvényekre engedélyt kibocsátó Szegedi Városkép Piac Kft. ügyvezetője megkeresésünkre azt írta, hogy szeptember 2-án érkezett egy igénybejelentés az illetékes megyei rendőrfőkapitányságtól a Szegedi Városkép és Piac Kft-hez, hogy szeptember 9-én, pénteken 10 órától 500 fő határvadász ünnepélyes eskütételére kerülne sor a Móra Ferenc múzeum előtti területen.

„Az erről szóló engedélyt a mai napon részemről aláírva megküldtük a rendőrkapitányság részére. Fél 3 körül a rendőrség képviselője szóban érdeklődött társaságunknál, hogy le szeretnék mondani a rendezvényt és ennek mi a menete. Kollégám arról tájékoztatta a rendőrséget, hogy elég e-mailben egy lemondó nyilatkozatot küldeni, de ez a mai pillanatig még nem érkezett meg” – írta Rácz Attila.

A Szeged.hu korábban megírta a teljes lezárásokat, amelyek miatt gyakorlatilag sem tömegközlekedéssel, sem gyalogosan nem lehetne közlekedni pénteken reggel Szegeden. A lap szerint az esemény miatt már szeptember 8-án,

  • csütörtökön déltől péntek délutánig teljesen lezárnák a szegedi Huszár Mátyás rakpartot, ahol nemcsak járművekkel, gyalogosan sem lehetne közlekedni a rakparton. Pénteken a Belvárosi hidat reggel hattól legalább délután kettőig teljesen lezárják. Semmilyen jármű nem mehet át rajta, de gyalog sem lehet átsétálni a Tisza felett.
  • Pénteken ugyanebben az időpontban, azaz reggel hattól legalább délután kettőig teljesen lezárják a Dózsa utcát a Vár utcától az Arany János utcáig.
  • És lezárják pénteken már reggel öttől legalább délután háromig a Roosevelt teret és gyakorlatilag az egész Stefániát, valamint a Deák Ferenc utcát. Erre a lezárt területre csak külön engedéllyel lehet majd belépni.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!