Március 7-ig meghosszabbították „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”

2022. szeptember 6. – 21:31

frissítve

Március 7-ig meghosszabbították „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”
Augusztus 25-én tizennégy nehézterepjárót adtak át azoknak a megyei rendőr-főkapitányságoknak, ahol határvadász századok szolgálnak majd – Fotó: Lakatos Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, közölte kedd este a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

„A magyar határon érzékelhető migrációs nyomás az elmúlt időszakban erősödött, ezért a kormány 2023. március 7-ig meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható a Magyar Közlönyben” – írták.

FRISSÍTÉS 21:40-kor: A Magyar Közlöny legfrissebb száma közben megjelent, ide kattintva lehet letölteni .pdf-formátumban>>>

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az MTI szerint azt mondta, hogy idén eddig 162 ezer határsértőt fogtak el, míg tavaly az azonos időszakban hatvanezret. Idén eddig 1220 embercsempészt is elfogtak, míg tavaly ez a szám hatszáz volt.

Szerinte a határkerítést azért kell megerősíteni és magasítani, hogy ne tudják átvágni és létrákkal se tudjanak átmászni rajta. Ezzel párhuzamosan állandóvá teszik a 2015 óta ideiglenes keretek között működő határőrizeti rendszert, ezért toborozzák a határvadászokat, akik ki fogják váltani a déli határra vezényelt rendőrök egy részét, valamint a honvédeket.

Bakondi György kiemelte, hogy az első ötszáz határvadász pénteken már esküt tesz Szegeden, így már szeptemberben megkezdhetik a szolgálatot. Az eredeti tervek szerint ezen részt vett volna Orbán Viktor is, amit Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke „hírlapi kacsának” minősített. Botka László, Szeged polgármestere ugyanakkor bemutatta az erről szóló hivatalos levelet. Kérdéseinket elküldtük a rendőrségnek, amint válaszolnak, beszámolunk a fejleményekről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!