Fellökte a BMW-s a Suzukit az M1-es autópályán, majd továbbhajtott

2022. szeptember 6. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lelökte az útról az előtte haladó piros Suzukit, majd megállás nélkül továbbhajtott egy szürke BMW az M1-es autópálya mosonmagyaróvári szakaszán, még idén márciusban. A vétlen autó az ütközés után letért a szélső sávról, majd visszapördült és az oldalára borult, vezetője pedig könnyű sérüléseket szenvedett. Az ügyben a Győri Járási Ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának minősített esete miatt emelt vádat. Az esetet levideózta egy közelben lévő autós, és ezt az Ügyészség közleményéhez tartozó Facebook-posztban osztották most meg.

A felvétel szerint az Ausztriából Győr felé haladó BMW sem az ütközés előtt, sem azt követően nem fékezett, legalábbis a felvételen nem villannak fel az autó féklámpái. Vezetője csupán egy kormánymozdulattal korrigált, mielőtt továbbhajtott. Az ügyészség közleményében azt írják, hogy a balesetet okozó autós figyelmetlenségből ütközött a Suzukinak, ami lényegesen enyhébb megítélés alá esik, mint a manapság gyakori szándékos közúti veszélyeztetéses ügyek. A folyamatban lévő eljárás végén várhatóan a Mosonmagyaróvári Járásbíróság dönt majd.

Dr. Herpy Miklós közlekedési jogász úgy látja, hogy a BMW sofőrje jelentősen rontotta a helyzetét azzal, hogy elhagyta a helyszínt. Bár a jogszabály szerint a segítségnyújtási kötelezettség minden közelben lévő közlekedőre vonatkozik, elsőként a baleset okozóját terheli, ezért sorolták a minősített esetek közé a történteket.

A hasonló vétségekért három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, de az ügyészség ezúttal indítványozta, hogy a BMW vezetőjét tiltsák el a járművezetéstől. Dr. Herpy szerint a baleset okozója, a körülmények függvényében felfüggesztett szabadságvesztésre számíthat, és tizenegy előéleti pontot kaphat, illetve hosszabb időre eltilthatják a járművezetéstől is, amelynek végén kötelező utánképzésen kell részt vennie.

A szakértő emlékeztet, hogy ha a szürke autó vezetője megállt volna segíteni a felborult Suzuki utasának, illetve értesítette volna a mentőket és a rendőrséget, akkor csupán szabálysértési eljárás indult volna vele szemben a közúti közlekedés rendjének megzavarása miatt. Ennek végén, alapesetben legfeljebb 150 ezer forint pénzbírságra, hat előéleti pontra számíthatott volna, illetve esetleg rövidebb időre vették volna el a jogosítványát. A BMW és a Suzuki balesete során keletkezett kárt várhatóan az okozó autó kötelező biztosítása alapján fogják megtéríteni, a BMW tulajdonosa viszont saját költségén javíttathatja meg autóját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!