Annyi gólya hal meg a magyar villanyoszlopokon, hogy a BBC is eljött forgatni róla

2022. szeptember 3. – 07:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi gólyák pusztulásáról jelent meg a napokban egy videóriport a brit közszolgálati csatorna, a BBC honlapján, vette észre a G7.

Környezetvédők több tucat halott gólyát találtak az elmúlt hetekben Kelet-Magyarországon. A fokozottan védett madarak halálát áramütés vagy mérgezés okozta.

A BBC riportja szerint mindössze a villanyoszlopok tíz százaléka szigetelt a környéken. Magyarországon egész területén évente csaknem 150 ezer madár pusztul el áramütés miatt. „A gólyák, ahogy elrugaszkodnának a póznáról, kitárják a szárnyukat, amely hozzáér a vezetékhez. A lábuk ilyenkor még hozzáér a pózna fém részéhez, és a hatalmas feszültségű elektromos áram átmegy az állat testén” – mondta Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság munkatársa.

A BBC az ottani áramhálózatot üzemeltető, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Titász Zrt.-t is megkereste a villanyoszlopok szigetelésével kapcsolatban. Tudnak a problémáról, elkezdtek dolgozni a hálózat biztonságosabbá tételén, két-három hónapon belül elkészülhetnek a fejlesztések.

A gólyák pusztulásának másik oka a szárazságból adódó ivóvíz- és élelemhiány. A kiszáradt tavakban elpusztuló madarak és halak lebomló testéből rengeteg baktérium toxikus anyagokat bocsát ki, és Kiss Balázs szerint a gólyák az idegmérgek hatására fokozatosan lebénulnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!