Bírságot kapott a Szerb Posta a magyar levélszavazatok miatt

2022. augusztus 30. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

Megbírságolták a Szerb Posta közérdekű adatokért felelős illetékesét, amiért az nem volt hajlandó a törvényben meghatározott módon és határidőre tájékoztatást adni a Szabad Magyar Szó megkeresésére. A lap afelől érdeklődött, hogy a cég kire ruházta át a Magyar Postától kapott, az április 3-i magyarországi választásokkal kapcsolatos választási csomagok kézbesítésének feladatát.

Az újsághoz több panasz érkezett még márciusban, hogy a postások helyett a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistáiként bemutatkozó személyek kézbesítik a választási levélcsomagokat. A VMSZ elnöke, Pásztor István tagadta, hogy a szervezetnek köze lenne ehhez.

A Szabad Magyar Szó a szerb postától a közérdekű adatigénylésre először olyan választ kapott, hogy a szerződés titkos, aztán kiadták. Ebből kiderült, hogy a Szerb Posta a Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) irodával kötött szerződést, és neki adta át a csomagokat. Ezt viszont nem a legkézenfekvőbb helyszínen, vagyis a szabadkai postán tette meg, hanem egy olyan címen, ahol a VMSZ, illetve a Magyar Nemzeti Tanács székhelye van.

A lap azt is tudatta, hogy a közérdekű adatokhoz való hozzáférés ellehetetlenítése miatt a posta egyik dolgozóját 30 ezer dinárra (103 ezer forintra) büntették meg. Mivel a dolgozó elismerte felelősségét, és az összeg felét rögtön kifizette, a másik felét el is engedték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!