Tavaly tízezer órányi tanácsot és havonta 16 közvélemény-kutatást vásárolt Palkovics minisztériuma a Századvégtől

2022. augusztus 30. – 12:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Palkovics László minisztériuma óránként bruttó 50 ezer forintot fizet a Századvég tanácsaiért” – tette közzé Hadházy Ákos a Korrupcióinfó nevű oldalán. A képviselő a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tanácsadói szerződéseit vizsgálta.

A 2021-es szerződésekből kiderült, hogy havi minimum 16 közvélemény-kutatást rendel meg a minisztérium a kormányközeli Századvégtől.

Az egyik ilyen 1000 fős felmérés 5,6 millió forintért készítette el a kutatócég. Hadházy rákérdezett más piaci szakérőknél, hogy árukat tekintve az ilyen kutatások milyen árban vannak. A képviselő azt állítja, hogy a kapott ajánlatok alapján a Századvég ezeket a közvélemény-kutatásokat sokszor 40-50, olykor 100 százalékos túlárazással készítette a minisztériumnak.

Hadházynak sokszori nekifutásra sikerült betekintenie a szerződésekbe, amiből kiderült, hogy

az ITM-nek és a Századvégnek három évre, kilenc milliós keretszerződése van, amit egyébként többször is módosítottak.

Ennek részletei a közbeszerzési hatóság honlapján is megtalálhatóak. Az árakra vonatkozó melléklet eleinte hiányzott, de Hadházynak az egyiket sikerült lefotóznia, később pedig az is felkerült, ebből derült ki, hogy

  • évente 17 ezer órányi tanácsadásra ad keretet a szerződés, ebből 2021-ben 10 ezer órát vették igénybe, mintegy félmilliárd forintért (a tanácsadók óránként 40 000 Ft+ÁFA óradíjjal dolgoznak).
  • a 400 ezer leütéses „stratégia tanulmányok” darabja nettó 51 millió forint, tavaly ebből hetet rendeltek bruttó 450 millióért. (ezekben szociológiai, közgazdaságtudományi, államtudományi és nemzetközi kapcsolatokra vonatkozó)
  • évi 192 közvélemény-kutatást végeztet el a minisztérium, ami havonta 16, ezer fő körében végzett kutatást jelent, ezek közül az egyik bruttó 5,6 millió forintért készült, a többi felmérés ára is ehhez közelít.

Azt, hogy ezek a kutatások és tanácsadások pontosan milyen témában készülnek-készültek nem nyilvános, és a közeljövőben vélhetően nem is lesz az. Közérdekű adatként lenne lehetőség kikérni ezeket, de azt arra hivatkozva, hogy ezek döntést készítenek elő nem adják ki. Hadházy szerint kiperelés egyszer már sikerült, de „azóta sokat változott a világ.” Plusz egy lehetőség, hogy országgyűlési képviselő betekinthet, de Hadházyt hiába választották meg az országgyűlési választáson: mivel a májusban nem vett részt lett az alakuló ülésen és Kövér László azóta sem tűzte ki az új időpontot, továbbra sem tehette le esküjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!