Népszava: M. Tóth Géza egykori rektort is kizárták az SZFE Doktori Tanácsából

2022. augusztus 30. – 09:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava információi szerint M. Tóth Géza egykori rektort és Balázs Gábor egyetemi tanárt is kizárta a Doktori Tanácsból a Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa.

A lap birtokába jutott az a levél, amit az intézmény vezető oktatói küldtek el a Magyar Felsőoktatási Habilitációs Bizottságnak (MAB). Ebben az oktatók azt írják, „a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola, mely egyedülálló, unikális doktori (DLA)-képzéseket visz, közel került ahhoz, hogy elveszítse akkreditációját, többek között a doktori törzstagok és a tudományági megfelelést mutató professzorok kritikusan alacsonnyá vált létszáma miatt.”

Az oktatók emlékeztetik a MAB vezetőit, hogy a modellváltás nyomán úgy határoztak: a Doktori Iskola akkreditációs engedélyét megadták 2025-ig, amennyiben a monitoreljárás feltételeként a doktori iskola a hiányosságok pótlására vonatkozó intézkedési tervét 2022. november 30-ig megküldi a MAB-nak. Ám – ahogy fogalmaznak – az egyetem vezetése külön eljárásban vizsgálta át a doktori képzést, párbeszéd helyett diktátumokkal élve.

A levélben felidézik, hogy az SZFE rektora, Rátóti Zoltán augusztus 26-án egyeztetés és indoklás nélkül azonnali hatállyal megszüntette Karsai György professzornak, a Doktori Iskola vezetőjének munkaszerződését. Azt is írják, az egyetem új szenátusa szintén egyeztetés és indoklás nélkül azonnali hatállyal visszahívta Jákfalvi Magdolna színháztörténész professzort a Habilitációs Bizottság elnöki tisztjéről, és helyére Balázs Géza nyelvész egyetemi tanárt jelölte ki, akit egyúttal a Doktori Tanácsba is delegáltak.

Levelükben kiemelik, mindezekről a változásokról ők maguk is a sajtóból értesültek.

A Népszava információi szerint korábban a szenátus a Doktori Tanácsból kizárta M. Tóth Géza egykori rektort és Balázs Gábor egyetemi tanárt is.

M. Tóth Géza Oscar-díj-jelölt magyar filmrendező, 1994 óta dolgozik a művészeti felsőoktatásban. 2010 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2014 és 2019 között volt az egyetem rektora.

Rátóti Zoltán 2022 januárjában lett az SZFE rektora, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész és rendező volt az egyetlen pályázó.

A Népszava értesülésével kapcsolatban kerestük a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorát, amint válaszol, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!