Még meg sincs a megállapodás az uniós helyreállítási alapról, de papíron már kb. a negyedét kiosztották

2022. augusztus 30. – 07:50

Másolás

Vágólapra másolva

Hozzávetőleg 2300 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás járna Magyarországnak a koronavírus negatív gazdasági hatásait ellensúlyozó úgynevezett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből, vagyis a helyreállítási alapból, amit az EU egyelőre visszatart jogállamisági problémák, elsősorban a korrupció miatt – de ez nem akadályozta meg a kormányzatot abban, hogy a fenti összeg kb. negyedét, 527 milliárd forintot már előre leossztották papíron.

Ez úgy lehetséges, hogy pályázatokat már írt ki az összegre a kormányzat, így a palyazat.gov.hu-n elérhető adatok szerint 527 milliárd forintnak már van nyertese, és a 24.hu számításai szerint ebből már 159 milliárd forintot ki is fizetett a magyar költségvetés előleg formájában. Kapott már előleget a Klebelsberg Központ (a 158 milliárdos elnyert támogatásból 15 milliárdot utaltak ki nekik), a diákoknak biztosított notebook-programra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány 10 milliárd forintot (a teljes pályázati támogatást), „Közösségi megújuló energiatermelés és felhasználás” címen, de szintén tíz milliárd forint körüli összeg jutott a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium létrehozása és komplex fejlesztésére, illetve az Opus Tigáznak a „Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében” c. pályázatára is.

A lap megjegyezte, hogy a pályázatok több mint fele bölcsőde- vagy óvodaépítésre, fejlesztésre irányult, előleget azonban ezek közül alig kaptak néhányan. Az előlegkifizetések egyébként júliusban és augusztusban is történtek, miközben a kormány a válaszlevelét csak az utolsó pillanatban, augusztus végén, épp a határidő letelte előtt küldte el az EU-nak a költségvetési kondicionálási eljárásban. Ezután Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta: Igen intenzív tárgyalásokon vannak túl, az elmúlt hetekben naponta tárgyaltak a Bizottsággal. Gulyás szerint olyan választ küldtek a Bizottságnak, amiben szerinte minden ponton egyetértésre jutottak a Bizottsággal, és „minél eddiginél szigorúbb és átláthatóbb rendszert hozunk létre az uniós pénzek felhasználására és elköltésére”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!