Vu Zolihoz, a NER-hez közeli vietnámi üzletemberhez került egy hatalmas terület a pécsi vásártérből

2022. augusztus 29. – 17:30

Vu Zolihoz, a NER-hez közeli vietnámi üzletemberhez került egy hatalmas terület a pécsi vásártérből
Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan az önkormányzatnak fejlesztési tervei is vannak, az elmúlt évtizedben felére csökkent a legendás pécsi vásártér területe. Az utolsó eladó kéthektáros darabot a budapesti Sárkány Center tulajdonosa, a trafikbotrány kapcsán elhíresült „Vu Zoli” cége vásárolta meg. A területen azóta nem sok változás történt. A pécsi városvezetés a pletykákat cáfolva további telkeket már nem szeretne eladni, sőt elkötelezett a vásártér fejlesztése mellett.

Az 1990-es évek kultuszfilmjének, a Macska-jajnak köszönhetően a pécsi vásártér is megkapta a neki járó 15 perces világhírnevet. Idehaza biztosan. Az Emir Kusturica alkotásában elhangzó utalás városfejlesztési dokumentumokban is hivatkozási pont lett, még úgy is, hogy a feleségvásárlás nem egy jellemző tranzakció manapság errefelé. Viszont szinte bármi mást lehet kapni a vasárnapi forgatagban, mert amit nem lehet kapni az állandó árusoknál, az bármikor felbukkanhat a bolhapiacon, a zsibin.

Minden is van | Fotók: Gűth Ervin Minden is van | Fotók: Gűth Ervin
Minden is van | Fotók: Gűth Ervin
Minden is van | Fotók: Gűth Ervin

Ráadásul a dolog közéleti jelentőségét sem szabad alábecsülni, politikusok sem teszik, ezért is fordulhat elő kampányidőszakban, hogy fideszes és ellenzéki képviselőjelöltek spontán vitázni kezdenek itt, konkrétan a mázsaháznál.

Viszont a változó fogyasztói magatartás a vásárteret is utolérte: a 2000-es évek elején hanyatlani kezdett az érdeklődés – és megritkultak az árusítói sorok. A fideszes városvezetés 2013-ban egy nagy átalakítás keretében a terület jelentős részét a szomszédos telken működő gépgyártó cégnek, a Hauninak (ma már Körber Hungária Kft.), vagyis a város legnagyobb piaci foglalkoztatójának adta el. Az előterjesztés szerint 33 ezer négyzetméteres területet adtak át a cégnek nettó 363 millió forintért.

Találtak vevőt a 2 hektárra

A terület sorsa kétséges – Fotó: Gűth Ervin / Telex
A terület sorsa kétséges – Fotó: Gűth Ervin / Telex

A telekosztás és a vásár átszervezése után viszont kihasználatlanul maradt egy 2 hektáros terület, amire a cégnek 2016-ig elővásárlási joga volt. Nem éltek vele. Mint azt Szabó Szilárdtól, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH) vezérigazgatójától megtudtuk, a szomszédos Körbernek később sem állt szándékában megvenni ezt a részt. Tavaly augusztusban ismét nyilvánosan meghirdette a területet a tulajdonos PVH, és ezúttal vevő is akadt. Érdeklődő több is volt, de végül az ital- és élelmiszer nagykereskedelemmel, ingatlanokkal és informatikával is foglalkozó Vimpex Kft. vehette meg a területet nettó 184 millió forintért.

A vásárlás azért is érdekes, mert a Vimpexnek van telephelye a városban, mivel egy országosan aktív cégcsoportól van szó, aminek középpontjában Vu Quy Duong, azaz „Vu Zoli” található. A magyarországi vietnámi közösség „motorja” elsősorban a Sárkány Centerrel lett ismert, de részletes profilt már a 2012-2013-as trafikbotrány után készített róla az akkor még újságként működő Origo.hu. A cikk szerint a feleségével nem csak kimaxolták a megszerezhető trafikok számát, de a Vimpex alkalmazottai által létrehozott egyszemélyes vállalkozásoknak köszönhetően majdnem 100 trafikra szerzett befolyást az üzletember.

Vu Quy Duong azóta is jól taroló NER-közeli vállalkozónak számít, legalábbis az Átlátszó tavaly márciusi cikkéből nem nehéz erre következtetni. A dohányboltoshoz köthető projektcég 2020-ban 11,8 milliárd forint értékben szerződött a Külgazdasági és Külügyminisztériummal 86 millió darab kesztyű és 28,9 millió maszk szállítására. Ez úgy tűnik nem teljesült teljes mértékben, ráadásul a cikk szerint a beszerzett Covid-elleni védőfelszerelések minőségével is voltak problémák.

Újabb területet már nem adnak el

A 2 hektáros pécsi telek új tulajdonosát tavaly novemberben jegyezték be a tulajdoni lapon, de szemmel láthatóan azóta nem sok minden történt a területen. A Pécsi Vagyonhasznosító nem tudott felvilágosítást adni, hogy mihez kezd majd az új tulajdonos a területtel. A céget hetekkel ezelőtt a jogi képviselőjükön keresztül kerestük meg, hogy a pécsi vásártérrel kapcsolatos terveikről érdeklődjünk, de nem kaptunk választ.

Mindenesetre a PVH és a városvezetés – a rendre felröppenő pletykákat cáfolva – további területeket nem szeretne eladni, sőt elkötelezett a vásártér fejlesztése mellett. Az idén júniusban elfogadott fenntartható városfejlesztési stratégiában is kiemelt szerepe van. Ezt mutatja az is, hogy egy közös virtuális kiállításon mutatták be a PTE építészhallgatóinak a vásártérfejlesztési terveit.

Akármilyen fejlesztés valósul majd meg, reméljük, hogy a zsibvásárral mindenképpen számolnak, mert a jelenlegi és várható gazdasági helyzetben talán nem béljóslás azt mondani, hogy élénkülni fog a használt cikkek kínálata és kereslete is.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!